You are here

Με 10 σελίδες απαντά σήμερα η Ε/κ πλευρά στον Κόφι Άναν

04/12/2002 10:25
Με ένα έγγραφο δέκα περίπου δακτυλογραφημένων σελίδων και μία συνοδευτική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, απαντά σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά στον Κόφι Άναν.

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ολοκληρώθηκε η μελέτη επί των σημείων που ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ήθελε να διαπραγματευτεί στο σχέδιο Άναν. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπήρξε διάσταση απόψεων ανάμεσα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για το κατά πόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί στο αίτημα Άναν και να υποβάλει εισηγήσεις μαζί με την καταγραφή των σημείων στα οποία διαφωνεί. Οι κύριοι Τάσσος Παπαδόπουλος και Βάσος Λυσσαρίδης κατά κύριο λόγο, υποστήριξαν ότι ΔΕΝ θα πρέπει να υποβληθούν οι δικές μας εισηγήσεις γιατί αυτό θα σήμαινε μία διαπραγμάτευση δι` αλληλογραφίας. Ο Πρόεδρος Κληρίδης ωστόσο από χθες το πρωί είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι μέσα από τις απαντήσεις ενδέχεται να εγκαινιαστεί μια εντατική εκ του σύνεγγυς διαπραγμάτευση.

ΦΡΑΣΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Φραστικό επεισόδιο είχαν κατά την χθεσινή πρωινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου οι κύριοι Λυσσαρίδης και Μαρκίδης όταν ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ επέμεινε στην ανάγκη υποδείξεων προς τον Γ.Γ. για το θέμα της κυριαρχίας. Ο κ. Μαρκίδης, επικαλούμενος μελέτες συνταγματολόγων, υποστήριξε ότι το σχέδιο Άναν είναι σαφές στο θέμα αυτό και ότι ο ίδιος ο οποίος θα προετοίμαζε το προσχέδιο απάντησης στον Κόφι Άναν - δεν ήταν διατεθειμένος να εγείρει τέτοιου είδους θέματα. Ο κ. Λυσσαρίδης αντέδρασε κάνοντας μάλιστα λόγο για δικτατορικές νοοτροπίες. Τελικά στο έγγραφο-απάντηση της Ε/κ πλευράς θα επιχειρηθεί ένα πάντρεμα των απόψεων.
Δηλαδή, ορισμένα θέματα θα καταγραφούν ως σημεία διαφωνίας και άλλα θα συνοδεύονται και από τις εισηγήσεις της πλευράς μας.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στη συνοδευτική επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον Κόφι Άναν θα επαναλαμβάνεται η προθυμία της Ε/κ πλευράς για διαπραγμάτευση και θα επισημαίνεται ότι ο Γ.Γ. δεν έχει ρόλο διαιτητή σε αυτή τη διαδικασία. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατό - η πρόθεση του Κόφι Άναν να γεφυρώσει τις απόψεις των δύο πλευρών.

Μια πρόθεση την οποία κατέστησε σαφή και ο εκπρόσωπός του Φρεντ Έκχαρντ δηλώνοντας προχθές ότι μόλις οι δύο πλευρές δώσουν τα ουσιαστικά τους σχόλια, τα Ηνωμένα Έθνη θα τα μελετήσουν και θα αποφασίσουν πώς και κατά πόσο επιθυμούν να αναθεωρήσουν το σχέδιο.

Έγκυρες πηγές ωστόσο θεωρούσαν απομακρυσμένο το ενδεχόμενο ουσιαστικής διαφοροποίησης του σχεδίου Άναν και διέβλεπαν έντονες πιέσεις προς τις δύο πλευρές στην Κοπεγχάγη για να αποδεχθούν το έγγραφο. Το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο εξέτασε διάφορα ενδεχόμενα, φαίνεται ότι μπροστά στα σημερινά δεδομένα- δεν θα έβλεπε αρνητικά την πιθανότητα αναφοράς στο σχέδιο Άναν στα συμπεράσματα της Κοπεγχάγης ως βάση για διαπραγμάτευση.