You are here

ΕΚ: Σε τρεις φάσεις η εξέταση για άδεια ΚΕΠΕΥ

03/12/2002 16:28
Τι φοβούνται οι χρηματιστές στο νέο περιβάλλον

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην εξέταση των είκοσι επτά αιτήσεων (27) για χορήγηση άδειας λειτουργίας Κυπριακών Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Stockwatch η διαδικασία την οποία η Επιτροπή θα ακολουθήσει στην εξέταση των σχετικών αιτήσεων χωρίζεται σε τρία βασικά στάδια:

Πρώτον, στη διεξοδική μελέτη όλων των σχετικών φακέλων, δεύτερον στην εξέταση μεγάλου αριθμού αιτήσεων από εταιρείες που θα προσφέρουν όλες τις επενδυτικές Υπηρεσίες προκειμένου η ΕΚ να αποκτήσει μια σφαιρικά ολοκληρωμένη άποψη για το επίπεδο των υπηρεσιών που θα προσφέρει κάθε ΚΕΠΕΥ, χωριστά και συνολικά. Στόχος να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο «μίνιμουμ μοντέλο» για το επίπεδο υπηρεσιών που θα πρέπει να παρέχονται στους επενδυτές. Στη συνέχεια και προχωρώντας στο τρίτο στάδιο, θα αρχίσει η εξέταση για την χορήγηση ή όχι, άδειας λειτουργίας Κυπριακών Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Όπως δήλωσε στη Stockwatch ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης, η Επιτροπή ξεκίνησε ήδη τη μελέτη των είκοσι επτά αιτήσεων (27) για χορήγηση άδειας λειτουργίας ΚΕΠΕΥ, στη βάση της διαδικασίας που αποφασίσθηκε. Δεν θέλησε ωστόσο να σχολιάσει τις σχετικές πληροφορίες της, παρόλο που επιβεβαίωσε ότι η ΕΚ προτού προχωρήσει στο τελικό στάδιο για την έγκριση ή απόρριψη των αιτήσεων θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αποκτήσει «σφαιρική άποψη για το επίπεδο και τους λόγους της διαφοροποίησης από ΚΕΠΕΥ σε ΚΕΠΕΥ των ίδιων προσφερομένων υπηρεσιών».

Χρηματιστής πάντως, ο οποίος μίλησε στη «SW» με τον όρο της ανωνυμίας, τόνισε ότι με το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με τη λειτουργία των ΚΕΠΕΥ αναμένεται ότι στα αρχικά τουλάχιστον στάδια, θα μειωθεί η συναλλακτική δραστηριότητα, αφού, όπως εξήγησε οι χρηματιστές θα (πρέπει) είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά χρηματιστηριακές συναλλαγές, τόσο για την αποφυγή λαθών όσο, κυρίως, για την αποφυγή της «δαγκάνας» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Μιλώντας μάλιστα, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα στο νέο περιβάλλον για τους χρηματιστές, σημείωσε ότι θα αποφεύγονται πλέον οποιεσδήποτε δημόσιες αναλύσεις και τοποθετήσεις (δηλώσεις – συνεντεύξεις) για τη πορεία της αγοράς. Πρόσθεσε ακόμη, ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αναλύουν σε επενδυτές εισηγμένες εταιρείες, ώστε να μην κατευθύνουν είτε σε αγορά είτε προς πώληση μιας μετοχής. Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισε, ο χρηματιστής μπορεί να κατηγορηθεί από τον επενδυτή για παραπλάνηση.

Τέλος, ερωτηθείς για τον τζίρο που θα πρέπει οι ΚΕΠΕΥ να έχουν προκειμένου να «επιβιώσουν», ο ίδιος χρηματιστής καθόρισε το ποσό στα £5 εκατομμύρια.

Του Κυριάκου Κυριακίδη