You are here

Τύπος: Κεφαλαιαγορά, εποπτείες και σχέδιο λύσης...

03/12/2002 09:12
Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις πρόνοιες του σχεδίου λύσης αναφορικά με την εποπτεία του χρηματοοικονομικού, ασφαλιστικού και τραπεζικού κλάδου, είναι το θέμα που δεσπόζει στα ρεπορτάζ του σημερινού οικονομικού τύπου.

Το ένθετο Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Εμμονή στην ενιαία εποπτική Αρχή» αναφέρεται στη παρουσίαση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριο Κληρίδη, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, των ασαφειών που προκύπτουν μέσα από τις πρόνοιες του σχεδίου λύσης για τις αρμοδιότητες των εποπτικών αρχών. Ο κ. Κληρίδης με αφορμή το ισχύον σύνταγμα Ζυρίχης – Λονδίνου στο οποίο υπάρχει σαφής και ρητή θεσμοθέτηση του εποπτικού ρόλου της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά όχι και της Κεφαλαιαγοράς, έθιξε ενώπιον των μελών της επιτροπής, την αναγκαιότητα διατήρησης ελαστικών μηχανισμών οι οποίες μακροπρόθεσμα στο μέλλον θα επιτρέπουν τη δημιουργία ενιαίας εποπτικής αρχής. Ο πρόεδρος της ΕΚ θεωρεί όπως τόνισε χθες προς τους βουλευτές, ότι ενόψει διαπραγματεύσεων του σχεδίου λύσης, θα πρέπει η Ε/κ πλευρά να είναι προετοιμασμένη και να θέσει θέμα διασαφηνίσεων ούτως ώστε να είναι πανέτοιμη στο μέλλον για τις όποιες αλλαγές συμβαίνουν τώρα στον ευρωπαϊκό χώρο.

Αλλού, γράφει ότι υπάρχει εμπλοκή στο θέμα του επαγγελματικού φόρου, με το υπουργείο Οικονομικών να είναι διατεθειμένο να δεχθεί την κατάργηση του, μόνο εφόσον εξευρεθούν τρόποι αναπλήρωσης των εσόδων.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Προϋπολογισμοί τριών ταχυτήτων» γράφει ότι στο «Σημείωμα» που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών με παρατηρήσεις επί του σχεδίου λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ και το οποίο θα παραδώσει σήμερα στον Πρόεδρο Κληρίδη, ενσωματώνονται τα κονδύλια των προϋπολογισμών του Κοινού κράτους και των δύο συστατικών κρατών (ε/κ – τ/κ). Αναλύονται επίσης και οι ευρύτερες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από μια ενδεχόμενη λύση στη βάση πάντα, του σχεδίου λύσης που κατέθεσε ο Κόφι Άναν. Στα θέματα στα οποία ενδιατρίβει η μελέτη του υπουργείου Οικονομικών, προστίθεται στο ρεπορτάζ, είναι και το κεφάλαιο νομισματικού συστήματος, για το οποίο ζητούνται διευκρινήσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το όλο θέμα θα απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρία του. Καταγράφονται και οι πληροφορίες που μετέδωσε την περασμένη Παρασκευή και η Stockwatch, την οποία και επικαλείται το ρεπορτάζ.

Αλλού, γράφει ότι η ΑΗΚ επιθυμεί τη λήψη οριστικής απόφασης για τη συμμετοχή της στο δορυφορικό πρόγραμμα Hellas Sat, πριν από τα Χριστούγεννα.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Στη Νομική Υπηρεσία οι δυσκολίες εποπτείας της Κεφαλαιαγοράς σε περίπτωση λύσης», γράφει ότι ο πρόεδρος της ΕΚ Μάριος Κληρίδης απέστειλε στη Γενική Εισαγγελία τις παρατηρήσεις της Κεφαλαιαγοράς για τα προβλήματα που εντοπίζει αναφορικά με το καθεστώς που θα διέπει την εποπτεία του χρηματοοικονομικού, ασφαλιστικού και τραπεζικού κλάδου σε περίπτωση λύσης στη βάση του σχεδίου του Κόφι Άναν. Το ρεπορτάζ, καταγράφει τις χθεσινές επισημάνσεις του Μάριου Κληρίδη ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της βουλής.

Αλλού γράφει ότι είναι έτοιμος και ο Κώδικας συμπεριφοράς των ΕΠΕΥ.