You are here

Ξένοι εργάτες: Από 1500 το 1990 στις 55 χιλιάδες το 2002

28/11/2002 15:57
Πως συνδέεται η απασχόληση αλλοδαπών με το σχέδιο λύσης

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το θέμα των αλλοδαπών εργατών που εργάζονται είτε νόμιμα είτε παράνομα στην Κύπρο. Από τους 1500 αλλοδαπούς στους οποίους παραχωρήθηκε το 1990 για πρώτη φορά άδεια εργασίας, ο αριθμός τους κυμαίνεται σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά, γύρω στις 55 και πλέον χιλιάδες νόμιμους και παράνομους. Το ποσοστό των νομίμως απασχολουμένων αλλοδαπών έχει ανέλθει στο 11,2% της συνολικής απασχόλησης του εργατικού δυναμικού της Κύπρου, σημειώνοντας από το 1995 (5,3% του εργατικού δυναμικού) μία ετήσια αύξηση τεσσάρων περίπου χιλιάδων ατόμων.

Τα στοιχεία αυτά κατέθεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μιλώντας κατά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας της οποίας προεδρεύει, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία προέρχονται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Δημοκρατίας. Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι πέραν 35 χιλιάδων νομίμως απασχολουμένων αλλοδαπών, ο αριθμός των παράνομων ανέρχεται στις 20 και πλέον χιλιάδων.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ειδικά μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Αντρέα Μουσιούττα, ο οποίος μιλώντας για τις πρόνοιες του σχεδίου λύσης που χρήζουν διευκρινήσεων, αλλά και λήψης μέτρων εν σχέση με την Κοινωνική Ασφάλιση, συνέδεσε το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης με την απασχόληση των αλλοδαπών εργατών στις ελεύθερες περιοχές. Ο κ. Μουσιούττας είχε πει ότι σε περίπτωση λύσης, τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να εργαστούν στο υπό Ε/κ διοίκηση συστατικό κράτος, συμβάλλοντας στη μείωση του μεγάλου αριθμού αλλοδαπών εργατών.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο Άντρος Κυπριανού, οι ξένοι εργάτες που απασχολούνται στη γεωργία ανέρχονται στο 12,3% της συνολικής απασχόλησης, στις κατασκευές το 9,3%, στο εμπόριο το 4,5%, στα ξενοδοχεία – εστιατόρια το 19,1%, στη μεταποίηση το 7,8% και άλλοι 3.200 σε διάφορους άλλους κλάδους.

Την ίδια στιγμή, τα αντίστοιχα ποσά ανεργίας της Δημοκρατίας ανέρχονται, στο 30,5% στους κλάδους εμπορίου και εστιατορίων – ξενοδοχείων, στο 11,9% στις κατασκευές και στο 21,1% στη μεταποίηση.

Του Κυριάκου Κυριακίδη