You are here

Θετικά σχόλια για την κυπριακή οικονομία

26/11/2002 17:11
Στην 22η θέση παγκοσμίως κατατάσσει την Κύπρο το περιοδικό “The Wall Street Journal, Index of Economic Freedom” κατά την τελευταία του έκδοση που παρουσιάζει προβλέψεις, προοπτικές και την μακροοικονομική σταθερότητα της οικονομίας διαφόρων χωρών.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα θετικά σχόλια που συνοδεύουν τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, προκάλεσε την ικανοποίηση του υπουργείου Οικονομικών το οποίο σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνει παράλληλα τη βαθμολογία που δίδεται στην Κύπρο για τον κρατικό παρεμβατισμό ως «μη ικανοποιητική». Ωστόσο, υπογραμμίζει το γεγονός ότι η φιλελευθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας προχωρεί με γοργούς ρυθμούς, ενώ η εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης έχει ήδη εκσυγχρονίσει το σύστημα φορολόγησης των φυσικών και νομικών προσώπων. Προσθέτει δε, ότι τα πολύ θετικά σχόλια του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού ακολουθούν τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Moodys.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει στην έκδοσή του το περιοδικό, η Κύπρος διατηρεί σταθερά πολύ ικανοποιητική βαθμολογία για την πολιτική που εφαρμόζει στους τομείς των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών εργασιών, στο επίπεδο μισθών και τιμών, την κατοχύρωση του δικαιώματος της ατομικής ιδιοκτησίας, στη νομοθεσία που διέπει τις δραστηριότητες διεθνών επιχειρήσεων και την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η βαθμολογία της κυπριακής οικονομίας λόγω του χαμηλού ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού, αφού ο βαθμός που δίνει το “2003 Index of Economic Freedom” αγγίζει το άριστα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη