You are here

Έσοδα £218 εκατ. - Δαπάνες £277 εκατ. ο προϋπολογισμός 2003 της ΑΗΚ

25/11/2002 15:02
Συνολικές δαπάνες £277 εκατ. προβλέπει ο προϋπολογισμός της Αρχής Ηλεκτρισμού για το 2003. Το ταμειακό έλλειμμα που προκύπτει υπολογίζεται στα £73 εκατ. και θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους φόρους (πλεόνασμα χρήσης) κατά £44 εκατ. και το υπόλοιπο £29 εκατ. από εξωτερικό δανεισμό. Προβλέπει επίσης συνολικά έσοδα £218 εκατ. και δαπάνες χρήσεως £189 εκατ. το οποίο μετά την αφαίρεση της φορολογίας (£7 εκατ.) παραμένει ένα πλεόνασμα χρήσεως £22 εκατ.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ Γιώργος Γεωργιάδης, αναλύοντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τον προϋπολογισμό και τους στόχους της αναπτυξιακής πολιτικής της Αρχής, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στον προϋπολογισμό του 2003.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2003 δεν προνοεί καμία αύξηση στις διατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες, όπως είπε, ισχύουν χωρίς οποιαδήποτε αύξηση από το 1983. Επεσήμανε ωστόσο ότι με την πολιτική της σταδιακής αναϊσορρόπησης των τιμών καταργείται η αλληλοεπιχορήγηση μεταξύ των διαφόρων τάξεων καταναλωτών.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, αφορούν επενδύσεις που υπολογίζονται ότι θα ανέλθουν στα £102 εκατ. με κυρίαρχη θέση των αναπτυξιακών έργων που αφορούν την παραγωγή, μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας. Σχετικά προβλέπεται η επέκταση του συστήματος παραγωγής με την συνέχιση της κατασκευής της τρίτης και τέταρτης μονάδας κατά τη δεύτερη φάση των εργασιών της μονάδας Βασιλικού.

Κατά το 2000 κατακυρώθηκαν οι προσφορές και άρχισαν οι εργασίες για τη μονάδα 3, για την οποία προτείνεται η έγκριση ποσού £32 εκατ. για το 2003, ενώ το συνολικό κόστος αναμένεται να ανέλθει στα £80 εκατ. και η μονάδα 3 αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τον Απρίλιο του 2005.

Στην προσπάθεια της ΑΗΚ, πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, για τερματισμό της ρύπανσης και ευθυγράμμισης με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται η εγκατάσταση του πρώτου αιολικού πάρκου στην περιοχή Κούρρη με κόστος £5 εκατ. και η εγκατάσταση μίας ανεμογεννήτριας δυναμικότητας 600-1000 MN στο σταθμό Βασιλικού με κόστος £1,3 εκατ.

Εντύπωση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η δραματική αύξηση στο κόστος ασφαλιστικής κάλυψης στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας της ΑΗΚ (ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς, υποσταθμούς, γραφεία και αποθήκες). Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, οι ασφαλιστικές εταιρείες με πρόφαση τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, αύξησαν τα ασφάλιστρα από £320 χιλ. το χρόνο στο £1,4 εκατ. παρά το γεγονός, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ότι στις καλύψεις αυτές δεν περιλαμβάνονται τρομοκρατικά κτυπήματα. Το προϋπολογισθέν ποσό ασφαλιστικής κάλυψης για το 2003 προβλέπεται να ανέλθει στα £2 εκατ.

Στα πλαίσια πλήρους εναρμόνισης της ΑΗΚ με τις οδηγίες της ΕΕ έχει ετοιμασθεί νομοθεσία και κανονισμοί που θα διέπουν τον ηλεκτρικό τομέα στην Κύπρο ύστερα από μελέτες που συνέταξαν εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό. Όπως είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ., η ΑΗΚ σε συνεργασία με τους διεθνείς συμβούλους της ετοιμάζει κανονισμούς Διαχείρισης του Συνθήματος Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα είναι έτοιμη στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Καταλήγοντας ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό γεγονός τους διορισμούς Ρυθμιστή Ηλεκτρικής Ενέργειας και Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, εκφράζοντας την ελπίδα αυτοί να γίνουν το συντομότερο δυνατόν εντός του έτους.

Του Κυριάκου Κυριακίδη