You are here

Στην αντεπίθεση το υπ. Οικονομικών

14/11/2002 18:55
Για τα επιδόματα των διπλωματικών αποστολών

Αδικαιολόγητη και ακατανόητη χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών την στάση εργασίας του προσωπικού της Διπλωματικής Υπηρεσίας «γιατί, εκτός των άλλων, δεν έχει αποσαφηνίσει μέχρι στιγμής τι πρόσθετο διεκδικεί», περνώντας έτσι στην αντεπίθεση μετά τις καταγγελίες της συντεχνίας των υπαλλήλων, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Οικονομικών υπαναχώρησε από σχετικά συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών για αυξήσεις στα επιδόματα των αποστολών που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου «καμιά απολύτως συμφωνία δεν υπήρξε μεταξύ των δύο Υπουργών», αντίθετα προστίθεται, ο υπουργός Οικονομικών συνέβαλε ουσιαστικά και με θετικό τρόπο στο να βρεθεί μια ικανοποιητική ρύθμιση σε ό,τι αφορά το ύψος των Επιδομάτων Εξωτερικού, η δαπάνη των οποίων αυξήθηκε από £2,5 εκ. ετησίως στα £4 εκ. ετησίως.

Δίνονται μάλιστα, για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, αναλυτικά όλα τα επιδόματα και μισθοί των Διπλωματικών αποστολών που υπηρετούν στο εξωτερικό, προς αποκατάσταση της πραγματικότητας. Όπως σημειώνεται «όλα τα επιδόματα είναι αφορολόγητα» ενώ επιπλέον επιδόματα παρέχονται για το ενοίκιο, εκπαιδευτικά επιδόματα για φοίτηση των τέκνων τους σε ιδιωτικές σχολές, επιδόματα φιλοξενίας κ.α. και στους Πρέσβεις, παρέχεται, επίσης, επίδομα για απασχόληση υπηρετικού προσωπικού και δωρεάν κατοικία αντί επιδόματος ενοικίου.

Ενδεικτικά, λειτουργός κατώτερος του Πρέσβη στις Η.Π.Α. λαμβάνει, πέραν από το μισθό του της Κύπρου, επίδομα εξωτερικού που ανέρχεται στις $53.000 το χρόνο και επίδομα ενοικίου ύψους $50.000 το χρόνο.

Πέραν των αυξήσεων που προτάθηκαν για τους Πρέσβεις, πολύ μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις στα μέλη του γραμματειακού προσωπικού και στους Ακολούθους, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις που προτάθηκαν στα επιδόματα του γραμματειακού προσωπικού ανέρχονται από 40% - 65% ανάλογα με τη χώρα, για τους Ακολούθους, από 31% - 55% και για τους Συμβούλους από 28% - 51%. Η αύξηση στα επιδόματα των Πρέσβεων είναι της τάξης του 20% - 42%. Ενδεικτικά, τα επιδόματα για τους Πρέσβεις/Επικεφαλής των Διπλωματικών Αποστολών, αυξάνονται: στη Νέα Υόρκη από $50.125 σε $62.745 (αύξηση 25%), στο Λονδίνο από $50.310 σε $62.930 (αύξηση 25%), στην Αθήνα από $35.320 σε $47.940 (αύξηση 36%), στη Φιλανδία από $34.495 σε $47.745 (αύξηση 38%) και στο Μεξικό από $33.625 σε $47.745 (αύξηση 42%).

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών εκφράζει την ευχή «να επικρατήσει η αναγκαία σύνεση για οριστική ρύθμιση του θέματος με αποφυγή αχρείαστων και επιζήμιων μέτρων».

Του Κυριάκου Κυριακίδη