You are here

Ακάλυπτες επιταγές: Την άλλη Πέμπτη τοποθετούνται τα κόμματα

31/10/2002 14:22
Δεδομένη η αύξηση των ποινών για τους παραβάτες: Μέχρι 5 χρόνια φυλάκιση και μέχρι £5 χιλιάδες χρηματικό πρόστιμο

Την ερχόμενη Πέμπτη τελικά, θα τοποθετηθούν τα κόμματα επί του συνόλου της Πρότασης Νόμου για τις ακάλυπτες επιταγές, μετά και την συμβιβαστική φόρμουλα που υπέβαλε σήμερα ο Χρίστος Κληρίδης για διαφοροποίηση της σχετικής νομοθεσίας για την εξεύρεση της μίνιμουμ συναίνεσης, ούτως ώστε να περάσει στο σύνολό της η Πρόταση Νόμου.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να είναι κάθετα αντίθετα με την συμβιβαστική φόρμουλα που υπέβαλε ο βουλευτής των Νέων Οριζόντων, δήλωσε στη «Stockwatch» ότι δεν υπήρξε καμία διαφωνία σήμερα, αλλά αντιθέτως τα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν την ερχόμενη Πέμπτη. Η διαφωνία ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αφορά το δεύτερο σκέλος της πρότασης Νόμου για διαφοροποίηση της υφιστάμενης ενώπιον του νόμου, τακτικής υπεράσπισης που προβάλλουν οι εκδότες μεταχρονολογημένων επιταγών, τη λεγόμενη «εύλογη αιτία» για αιτιολογία του «σταματήματος» της επιταγής και τη μη αποπληρωμή της από τις τράπεζες.

Όπως δήλωσε στη «SW» ο κ. Κληρίδης, η συμβιβαστική φόρμουλα αποσκοπεί στην εισαγωγή ασφαλιστικών δικλείδων, ούτως ώστε η ακύρωση ή το λεγόμενο «σταμάτημα» της επιταγής να συνοδεύεται από συγκεκριμένους λόγους: 1) Με γραπτή μόνον εντολή, δια μέσω επιστολής στο τραπεζικό Ίδρυμα να διατυπώνονται επακριβώς οι λόγοι που καθιστούν αναγκαίο για τον εκδότη να ακυρώσει την εξαργύρωσης της επιταγής και 2) προνοείται η υποχρέωση καταχώρησης σχετικής αγωγής στο Επαρχιακό δικαστήριο, εντός τακτής προθεσμίας π.χ. εντός ενός μηνός από την ημερομηνία που θα ήταν πληρωτέα η επιταγή, ή την ημερομηνία που σταμάτησε την επιταγή και με την οποία ο εκδότης να ζητά κατάλληλα πολιτική «θεραπεία».

Σε αυτές τις περιπτώσεις, διευκρίνισε ο κ. Κληρίδης, θα δικαιολογείται ως γραμμή υπεράσπισης η «εύλογη αιτία» για την μη αποπληρωμή της εκδοθείσας επιταγής, διαφορετικά αν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις δεν θα μπορεί ο εκδότης να τις «σταματά» χωρίς να διαπράττει ποινικό αδίκημα.

Το πρώτο σκέλος της Πρότασης Νόμου, στο οποίο υπάρχει ομοφωνία των υπολοίπων κομμάτων, προνοείται η καθιέρωση αυστηρότερων ποινών για τους εκδότες ακάλυπτων επιταγών. Συγκεκριμένα, η ποινή φυλάκισης αυξάνεται μέχρι και τα 3 χρόνια (από δύο που είναι σήμερα) και χρηματικό πρόστιμο μέχρι και 5 χιλιάδες λίρες (από δύο χιλιάδες που είναι σήμερα).

Μέχρι τέλους Νοεμβρίου εκτιμώ, κατέληξε ο Χρίστος Κληρίδης, ότι η Πρόταση Νόμου θα παραπεμφθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής για να καταστεί νόμος του Κράτους.

Του Κυριάκου Κυριακίδη