You are here

Συνταγματικό το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» για τις ακάλυπτες;

29/10/2002 13:39
Είναι νόμιμο και συνταγματικό το «ηλεκτρονικό φακέλωμα»; Στο ερώτημα απαντά ο βουλευτής Χρίστος Κληρίδης εν σχέση με την Πρόταση Νόμου για τις ακάλυπτες επιταγές και τη «μαύρη λίστα» που ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία η Κεντρική Τράπεζα με τη δημιουργία του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών (ΚΑΠ) στο οποίο θα καταχωρούνται τα ονόματα όσων εκδίδουν επιταγές χωρίς αντίκρισμα.

Όπως εξηγεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Stockwatch, εφόσον η τήρηση τέτοιου μητρώου τύχει εγκρίσεως από τον Επίτροπο επεξεργασίας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων και εφαρμόζεται στη βάση συγκεκριμένης νομοθεσίας δεν υπάρχει παραβίαση. Άλλωστε, προσθέτει, το αρχείο που θα τηρείται θα βασίζεται στο νόμο της Κεντρικής Τράπεζας του 2002.

Υπό την αυστηρά νομική έννοια, τονίζει, προσωπικά δεδομένα θεωρούνται ό,τι έχει να κάνει με την ιδιωτική ζωή του κάθε ενός και στη συγκεκριμένη νομοθεσία, που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή για την Κεντρική Τράπεζα, υπάρχει κατηγοριοποίηση «προσωπικών δεδομένων», ενώ σημειώνει πως ήδη στις υποσημειώσεις των τραπεζικών λογαριασμών και συγκεκριμένα στους όρους ανοίγματος λογαριασμών και διακίνησης, «δίνουμε την συγκατάθεση μας σε πάρα πολλά πράγματα, όπως π.χ. η τράπεζα να ανοίγει και να κλείνει το λογαριασμό, να μεταφέρει ποσά, να καλύπτει άλλους λογαριασμούς, να παρέχει πληροφορίες σε τρίτους».

Ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι στην Ευρώπη εφαρμόζεται, και μάλιστα ευρέως, το λεγόμενο Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών (ΚΑΠ), με τις τράπεζες να απαγορεύουν οποιασδήποτε φύσεως συναλλαγές μαζί της, από άτομα που έχουν «μαυροπινακιστεί», ενώ δεν επιτρέπουν σε εκδότες που άφησαν εκτεθειμένη μια τράπεζα να έχει οποιεσδήποτε συναλλαγές με άλλη συνεργαζόμενη μαζί τους τράπεζα.

Το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» όσων εκδίδουν επιταγές χωρίς αντίκρισμα αποτελεί το πρώτο βήμα εξυγίανσης στον τομέα των επισφαλών χρεών, ενώ αναμένεται ότι θα βοηθήσει και τους αποδέκτες/«θύματα» οι οποίοι ταλαιπωρούνται έντονα από τους εκδότες ακάλυπτων επιταγών. Το ΚΑΠ θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2003 και σε αυτό θα καταχωρούνται με σαφείς και καθορισμένες διαδικασίες, πληροφορίες και στοιχεία για εκδότες ακάλυπτων επιταγών, προηγούμενες καταδίκες για ακάλυπτες επιταγές, πτωχεύσεις φυσικών προσώπων και εκκαθαρίσεις νομικών προσώπων.

Για τη λειτουργία και την εφαρμογή του ΚΑΠ απομένει η τελική σύνταξη των Κανονισμών, σύμφωνα με τους οποίους, μεταξύ άλλων, αν με την παρέλευση 7 ημερών από την παρουσίαση σε τραπεζικό Ίδρυμα της ακάλυπτης επιταγής δεν υπάρξει συμφωνία «των δύο μερών», το όνομα του εκδότη θα καταχωρείται σ' ένα προκαταρκτικό αρχείο και στη συνέχεια η Διαχειριστική Επιτροπή θα αποφασίζει εάν το όνομα θα καταχωρηθεί στη «μαύρη λίστα». Στο ΚΑΠ θα οδηγούνται όσοι έχουν εκδώσει ακάλυπτη επιταγή άνω των £1.000 ή τρεις επιταγές συνολικού ποσού £1.000 και ταυτόχρονα θα τους αφαιρείται το βιβλιάριο επιταγών.

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης θα δημοσιευθεί στην Stockwatch η ώρα 2 μ.μ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη