You are here

Πράσινο στα διεθνή ταμπλό

11/10/2002 06:24
“Ιαχές πολέμου” στο Κονγκρέσο

Έντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν την Πέμπτη στις διεθνείς κεφαλαιαγορές εν μέσω προσδοκιών ότι τα χείριστα έχουν περάσει. Τις προσδοκίες ενίσχυσαν ανακοινώσεις που δείχνουν ότι τα αποτελέσματα σημαντικών εταιρειών δεν είναι όσο άσχημα όσο ανέμεναν οι αγορές. Την Τετάρτη το βράδυ η Yahoo! ανακοίνωσε αύξηση εσόδων για το έτος δίδοντας αισιοδοξία στους αναλυτές του κλάδου υψηλής τεχνολογίας. Ο σύνθετος δείκτης Nasdaq κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο 4.4% ή 49 μονάδων μειώνοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους στο 40% ενώ ο Dow Jones σημείωσε μεγάλη άνοδο 3.4% περιορίζοντας τις ετήσιες απώλειες στο 25%.

Η ανάκαμψη του κλάδου των τραπεζών σε συνδυασμό με την άνοδο της Wall Street συνέβαλαν σε σημαντική ανάκαμψη και των Ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με αισθητά κέρδη 1% μειώνοντας τις ζημιές από την αρχή του έτους στο 28%. Η Φρανκφούρτη είχε σήμερα την τιμητική της κερδίζοντας 5.2% και καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες ανόδους στην ιστορία του δείκτη Xetra Dax (YTD: -47%). Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε επίσης μεγάλη άνοδο 3.8% μειώνοντας τις ετήσιες απώλειες στο 40%.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι ανοδικές τάσεις που επεκράτησαν την Πέμπτη δεν είναι σίγουρο εάν θα συνεχιστούν αφού λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίας στη Wall Street το Κονγκρέσο άναψε το πράσινο φως στον Μπους να προχωρήσει σε πόλεμο εναντίον του Ιράκ, κίνηση που αναμένεται να ακολουθήσει την Παρασκευή και η Γερουσία. Ογδόντα από τους 209 δημοκρατικούς βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης δίδοντας πλειοψηφία 296-133.