You are here

Τ. Κληρίδης: O προϋπολογισμός 2003 υλοποιεί την οικονομική σύγκλιση με την ΕΕ

04/10/2002 14:23
Δ. Χριστόφιας: Δεν εγγυώμαι χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του

Την ερχόμενη Πέμπτη ο υπ. Οικονομικών ενώπιον του Νομοθετικού Σώματος


O κρατικός προϋπολογισμός του 2003 υλοποιεί το μεγάλο στόχο για οικονομική σύγκλιση της Κύπρου με την ΕΕ, δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης παραδίδοντας στο Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια το σχετικό προϋπολογισμό.

Την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών θα αναλύσει τους προϋπολογισμούς ενώπιον του Νομοθετικού Σώματος και στη συνέχεια τα πολιτικά κόμματα θα τοποθετηθούν ως είθισται όταν διεξάγεται συζήτηση για τους Προϋπολογισμούς.

«Περιλαμβάνει την τελική ευθεία της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου που ελπίζουμε να ολοκληρωθεί σύντομα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας ότι δεν είναι στόχος μιας μερίδας λαού αλλά όλων των πολιτών που υλοποιείται μέσα από τον προϋπολογισμό του 2003. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι θα γίνει πολύ εντατική δουλειά από την Επιτροπή Οικονομικών για να «είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού», σημειώνοντας ωστόσο, «ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα για την έγκριση του».

Κληθείς να αναφέρει εάν ο προϋπολογισμός θα αποτελέσει σημείο τριβής ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι όλοι οι προϋπολογισμοί έχουν σημεία τριβής. "Αλίμονο αν υποβάλλεται ένας προϋπολογισμός και αναμένεται να βάλουν όλοι μια σφραγίδα όπως έχει υποβληθεί", είπε. Η κυβέρνηση συνέχισε θα αρχίσει ένα δύσκολο έργο για να εγκριθεί έγκαιρα όπως έγκαιρα έχει κατατεθεί, πριν εισέλθουμε στην τελευταία περίοδο της προεκλογικής περιόδου.

Στην ερώτηση κατά πόσον καλύπτει και τις κοινωνικές ευαισθησίες, εκτός από την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει και τις κοινωνικές παροχές, έχει ήδη ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ερωτηθείς αν θα συζητήσει με τον κ. Κληρίδη τα θέματα για τα οποία
"κατηγόρησε" το Υπουργείο Οικονομικών ότι λειτουργεί ως "κράτος εν κράτη",
ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν κατηγορώ κανένα, επικρίνω, ασκώ κριτική, προσθέτοντας ότι είναι φιλική κριτική που κάνει. Πρόσθεσε ότι βεβαίως θα τα συζητήσουμε και ότι έχουν ανοικτό διάλογο.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Κληρίδης είπε
ότι η εποικοδομητική κριτική του Προέδρου της Βουλής αλλά και οποιουδήποτε
άλλου είναι πάντα ευπρόσδεκτη και μέσα σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας
οποιεσδήποτε εισηγήσεις είναι μέσα σε πνεύμα που γίνονται για επίλυση τυχόν
προβλημάτων και καλυτέρευση κάποιων θεσμών που υπάρχουν.

Αν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα θα λυθούν μέσα σε πνεύμα συνεργασίας,
διότι όλοι προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε ένα κοινό σκοπό και ένα κοινό χώρο
που είναι η πατρίδα μας.

Του Κυριάκου Κυριακίδη