You are here

Η ΑΤΗΚ βοηθά τις έρευνες για τις υποκλοπές

04/10/2002 13:45
Ειδικός εμπειρογνώμονας ενισχύει το έργο της ΔΕ της Αστυνομίας

Ειδικός εμπειρογνώμονας από το προσωπικό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, ενισχύει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής, υπό τον βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας Χαράλαμπο Κουλέντη. Η Επιτροπή ανέλαβε να διερευνήσει τις πληροφορίες για υποκλοπή τηλεφωνημάτων από κινητά τηλέφωνα, πολιτικών, υπουργών, μελών της Νομικής Υπηρεσίας αλλά και δημοσιογράφων, από συγκεκριμένους αξιωματικούς της αστυνομίας από ειδικό δωμάτιο στο Αρχηγείο Αστυνομίας.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΑΤΗΚ Πάρις Μενελάου, ο συγκεκριμένος υπάλληλος έχει αποσπαστεί ύστερα από σχετικό γραπτό αίτημα του Αρχηγού της Αστυνομίας ο οποίος ζήτησε επίσημα από την ΑΤΗΚ, να υποβοηθήσει με έμπειρο προσωπικό στα περί κινητής τηλεφωνίας, το δύσκολο έργο που διεξάγει ειδικό κλιμάκιο αστυνομικών, υπό τον κ. Κουλέντη.

Ο κ. Μενελάου διευκρίνισε παράλληλα, ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος της ΑΤΗΚ «ενεργεί με την προσωπική του ιδιότητα» υπό την έννοια ότι έχει αποσπαστεί στην ΔΕ και δεν δίνει κανένα λόγο, ούτε και ενημερώνει καθόλου την Αρχή για την πορεία των ερευνών και των ευρημάτων της. Οι σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΑΤΗΚ έγιναν στο περιθώριο διάσκεψης τύπου για θέματα που αφορούν την Αρχή και απασχόλησαν πρόσφατα τα ΜΜΕ.

Ως γνωστόν έχει καταγγελθεί από τον Τύπο στις 27 Μαρτίου ότι σε ειδικό δωμάτιο του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών στο Αρχηγείο Αστυνομίας παρακολουθούνταν οι συνδιαλέξεις από τα κινητά τηλέφωνα πολιτικών, υπουργών, μελών της Νομικής Υπηρεσίας αλλά και δημοσιογράφων, από συγκεκριμένους αξιωματικούς της αστυνομίας.

Τα τηλεφωνήματα, σύμφωνα πάντοτε με τους ισχυρισμούς και τις πληροφορίες, αποκάλυπταν πολλές φορές επαφές διαφόρων ατόμων, οι οποίες ετύγχαναν στη συνέχεια φυσικής παρακολούθησης από αστυνομικούς οι οποίοι βιντεογραφούσαν και φωτογράφιζαν. Το υλικό της «συλλογής» ετύγχανε αξιολόγησης σε συσκέψεις στενού κύκλου και κατεχωρείτο στους φακέλους που υπήρχαν για κάποια άτομα.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης» τα ειδικά μηχανήματα έφεραν στις αρχές του 2002 από το Ισραήλ συγκεκριμένοι αξιωματικοί, οι οποίοι επέλεξαν τις εταιρείες Comverse και Nice λόγω του ότι γαλλική εταιρεία που μπορούσε να προμηθεύσει τον συγκεκριμένο εξοπλισμό ζητούσε πολύ μεγαλύτερο ποσό από αυτό που τελικά καταβλήθηκε.

Του Κυριάκου Κυριακίδη