You are here

Ριζοσπαστικές λύσεις για τη VISA ρώσων τουριστών

03/10/2002 13:56
Επιδίωξη και στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση θεώρησης των διαβατηρίων (VISA) εντός 24 ωρών για τους κατοίκους της περιοχής της Μόσχας και 72 ωρών το αργότερο για τους επισκέπτες στην Κύπρο από άλλες περιοχές της ρωσικής επικράτειας. Παράλληλα, μελετά τρόπους για ειδική αντιμετώπιση της θεώρησης των διαβατηρίων των Ρώσων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

Στις διαβεβαιώσεις αυτές, προέβη ενώπιον ρωσικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ύστερα από πολύωρες συναντήσεις που είχε με ταξιδιωτικούς πράκτορες και άλλους επίσημους παράγοντες στη ρωσική πρωτεύουσα στις οποίες εξέτασε κατ΄αποκλειστικότητα το θέμα αυτό.

Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι η Κύπρος μελετά την ηλεκτρονική σύνδεση των τουριστικών γραφείων στη Ρωσία με την πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Μόσχα για σκοπούς επιτάχυνσης και άμεσης διεκπεραίωσης της διαδικασίας έκδοσης θεώρησης διαβατηρίων, με στόχο τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης σε δεκάδες τουριστικά γραφεία της Ρωσίας που ασχολούνται με την Κύπρο και εξυπηρέτησης χωρίς καθυστέρηση των ταξιδιωτών τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Νίκος Ρολάνδης υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, όχι απλώς για διατήρηση, αλλά και για αύξηση των τουριστικών ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Κύπρος, σημείωσε ο υπουργός, δεν θα επιτρέψει «κανενός είδους κωλυσιεργία, γραφειοκρατικές επιπλοκές, ή δημιουργία συνωστισμού και άλλων δυσκολιών για εξασφάλιση θεώρησης διαβατηρίων. Διευκρίνισε, ότι η Κύπρος θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, αλλά παράλληλα, θα εφαρμόσει «ένα απλουστευμένο, ευέλικτο σύστημα εξασφάλισης θεώρησης διαβατηρίων που θα παρέχει τη δυνατότητα συνεχούς ροής και απρόσκοπτης καθόδου του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς τη Κύπρο.