You are here

Τύπος: Το ενδιαφέρον μονοπωλεί το θέμα Παύλου Σαββίδη

03/10/2002 09:00
Το θέμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον του σημερινού οικονομικού τύπου, είναι δίχως άλλο, οι εξελίξεις που σημειώθηκαν χθες στο θέμα του προέδρου του ΧΑΚ Παύλου Σαββίδη. Σε όλο σχεδόν τον τύπο, οι τίτλοι των ρεπορτάζ επικεντρώνονται στην αντεπίθεση του προέδρου του ΧΑΚ ο οποίος σε διάσκεψη τύπου το απόγευμα της Τετάρτης υποστήριξε ότι η ενορχηστρωμένη, εναντίον του επίθεση, οφείλεται στο γεγονός ότι αρνήθηκε να εξυπηρετήσει συμφέροντα. Όλα τα ρεπορτάζ, σημειώνουν ότι μετά το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ, την παραίτηση του κ. Σαββίδη ζήτησαν βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΚΙΣΟΣ. Ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης κάλυψε πλήρως τον πρόεδρο του ΧΑΚ τονίζοντας ότι η ποινική έρευνα που διεξάγει η Γενική Εισαγγελία για ενέργειες της την περίοδο του χρηματιστηριακού σκανδάλου, αφορά την ίδια την εταιρεία, της οποίας ήταν πρόεδρος ο Παύλος Σαββίδης και όχι τον ίδιο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το βασικό του θέμα «Αρνήθηκα να εξυπηρετήσω συμφέροντα» και επίτιτλο «Παύλος Σαββίδης: Δεν δέχομαι μαθήματα ευθιξίας και τιμιότητας». Το ρεπορτάζ ξεκινά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΧΑΚ, ο οποίος έκανε λόγο για «κακοπαιγμένη παλιά ταινία» η οποία πρωτοπαίχτηκε όταν ήταν υπουργός Συγκοινωνιών, αλλά με το ίδιο σενάριο. Χωρίς περιστροφές ο κ. Σαββίδης είπε ότι «αυτά τα τεράστια συμφέροντα» θέλουν την απομάκρυνση του από την προεδρία του ΧΑΚ, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει οτιδήποτε άλλο. Καταγράφονται επίσης, οι δηλώσεις Χρίστου Πουργουρίδη και Πρόδρομου Προδρόμου και η ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ, οι οποίοι ζήτησαν από τον Παύλο Σαββίδη να υποβάλει άμεσα την παραίτηση του. Καταγράφονται και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη με τις οποίες πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον πρόεδρο του ΧΑΚ, αφού σύμφωνα με τον υπουργό «σ’ αυτό το στάδιο, ηθικά» δεν βλέπει «τίποτα το μεμπτό για τον Παύλο Σαββίδη».

Αλλού, γράφει ότι για τον ΔΗΣΥ είναι μονόδρομος η πολιτική της εναρμόνισης.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Π. Σαββίδης: Είμαι καθαρός...» σημειώνει στον επίτιτλο ότι ο πρόεδρος του ΧΑΚ δεν παραιτείται, αποδίδοντας «τη θύελλα που προκλήθηκε γύρω από το όνομα του, ως πόλεμο συμφερόντων». Παράλληλα, τονίζεται ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΧΑΚ, «δεν είναι τυχαίο ότι ο πόλεμος άρχισε ενώ ο ίδιος βρισκόταν επιβάτης σε πτήση για τη Νέα Υόρκη και δεν θα μπορούσε να αντιδράσει άμεσα, όπως δεν είναι τυχαίο, ισχυρίζεται και πάλιν ο κ. Σαββίδης, ενώ έχει αρχίσει ήδη η προεκλογική περίοδος.

Επί της ουσίας, σχολιάζοντας το γεγονός ότι στο κατάλογο των μελών συγκεκριμένης εταιρείας, εξακολουθεί να βρίσκεται το όνομα του στους φακέλους του Τμήματος της Εφόρου Εταιρειών, ο κ. Σαββίδης τόνισε ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος αν η εταιρεία δεν προχώρησε στις απαραίτητες διαδικασίες διαγραφής του ονόματος του από το φάκελο της εταιρείας.

Αλλού, γράφει ότι στα £3 δις. ανέρχεται το χρέος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό του θέμα «Σαββίδης: Ο πόλεμος άρχισε όταν αρνήθηκα να παίξω παιγνίδια συμφερόντων», προβάλλοντας τις θέσεις του προέδρου του ΧΑΚ, τονίζει ότι Παύλος Σαββίδης απορρίπτει όσα του καταλογίζονται και μιλά για επανάληψη του σεναρίου του 1992 και δηλώνει «Αν δεν υπήρχαν συμφέροντα, το σενάριο θα ήταν κωμωδία». Το ρεπορτάζ, που δεν κάνει καμία αναφορά στις δηλώσεις των στελεχών του ΔΗΣΥ, Χρίστου Πουργουρίδη – Πρόδρομου Προδρόμου, αλλά και στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και στην ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ, προβάλλει εκτενώς τις δηλώσεις του προέδρου του ΧΑΚ κατά τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου.

Αλλού, γράφει ότι την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινά η δεύτερη φάση της έρευνας για το ΧΑΚ από την επιτροπή Ελέγχου.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.