You are here

Την Τετάρτη το πρώτο ιστορικό ραντεβού για την ένταξη στην ΕΕ

02/10/2002 14:32
Το πρώτο ιστορικό ραντεβού, στην τελική ευθεία για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, με την έκθεση και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υπό ένταξη χώρες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής Ομάδας Κύπρου ΕΕ. Ο κ. Βασιλείου τόνισε μάλιστα ότι ο ομόλογος του της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λέοπολντ Μάουρερ «μας διαβεβαίωσε ότι όλα θα παν καλά, αλλά» συμπλήρωσε «όπως και να έχει άλλο να σου το λεν και άλλο να το βλέπεις».

Παράλληλα, ο κ. Βασιλείου διαψεύδοντας σχετική είδηση του Euronews, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται θέμα αποσύνδεση της Κύπρου από το πακέτο των υπολοίπων υποψηφίων για ένταξη χωρών, για τις οποίες θα ληφθεί η απόφαση σε σχέση με την ένταξή τους στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

Οι κ. Μάουρερ και Βασιλείου παρακάθισαν το πρωί στη Λευκωσία, σε σύσκεψη με αντικείμενο την εξέταση των θεμάτων που απομένουν σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και σε ό,τι αφορά τη προετοιμασία της Κύπρου για το μέλλον.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λέοπολντ Μάουρερ τόνισε πως πολλά πρέπει να γίνουν από τη Κύπρο στο διοικητικό τομέα ώστε ο κόσμος να ενημερωθεί για τα ωφελήματα που μπορεί να αποκομίσει από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, όπως τις επιχορηγήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία. Σημείωσε ακόμη, ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Κύπρου στον τομέα αυτό και θα ενημερώνει σχετικά τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Τόνισε ακόμη πως ''ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί ποια είναι τα ωφελήματα, πώς μπορεί να τα αποκτήσει και υπάρχει πολλή δουλειά από διοικητικής πλευράς για αυτήν την προετοιμασία, όπως στον τομέα των διαρθρωτικών ταμείων. Πρόκειται για πολύ περίπλοκες διαδικασίες''.

Είπε πως ο ίδιος έρχεται στην Κύπρο από ένα από τα νέα κράτη μέλη, την Αυστρία, όπου όπως επεσήμανε χρειάστηκαν δυο χρόνια μετά την ένταξη για εξοικείωση με όλες τις διαδικασίες και για να αδράξει η χώρα αυτή όλα τα πλεονεκτήματα από την ένταξή της στην ΕΕ.

''Ώστε» τόνισε χαρακτηριστικά, «τα πάντα να είναι εντάξει και όπως στις διαπραγματεύσεις ήσασταν ο πρώτος μαθητής στην τάξη έτσι και στο μέλλον να γίνετε ένα από τα καλύτερα κράτη - μέλη που είχαμε ποτέ'', θέση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Βασιλείου.

Αναφερόμενος στην πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ο κ. Μάουρερ είπε πως αυτές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, σημειώνοντας ότι τώρα η προετοιμασία αφορά το μέλλον. Διότι εξήγησε, οι διαπραγματεύσεις είναι ένα πράγμα, αλλά για να γίνει μια χώρα ένα καλό κράτος μέλος και για να επωφεληθεί πλήρως ο κόσμος από όλα τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν από το να γίνει ένα κράτος μέλος της ΕΕ χρειάζεται πολλή προετοιμασία''.

Σχολιάζοντας το κεφάλαιο που αφορά τον προϋπολογισμό, ο κ. Βασιλείου ανέφερε πως ''εκεί το ζήτημα είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα liquidity, cash flow, δηλαδή ότι πληρώνουμε να το παίρνουμε πίσω αμέσως και εκτός αυτού να ετοιμάσουμε τα προγράμματα που θα μας επιτρέψουν να υπάρχει εκείνη η έξτρα επιχορήγηση από μέρους της ΕΕ για την οικονομική ανάπτυξη και αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων''.

Του Κυριάκου Κυριακίδη