You are here

Τύπος: Τράπεζες και ΠΟΠ κυριαρχούν...

06/09/2002 09:13
Εν αναμονή της καθοριστικής, για το μέλλον της εργατικής ειρήνης στον τραπεζικό τομέα, απάντησης του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών για την αποδοχή ή μη, της πρότασης Μουσιούττα, στον οικονομικό τύπο κυριαρχεί σήμερα το Προ-ενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα (ΠΟΠ) που υπέβαλε η κυβέρνηση προς την ΕΕ.

Το θέμα της κρίσιμης και για τις ενδεχόμενες συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή, απόφασης του ΚΕΣΤ, φιλοξενείται πρωτοσέλιδα σε όλες τις εφημερίδες. Όλα σχεδόν τα ρεπορτάζ, αναφέρονται σε πληροφορίες και εκτιμούν ότι η απάντηση των Τραπεζών θα είναι θετική επί της πρότασης Μουσιούττα. (Αλήθεια: Ο Σύνδεσμος Τραπεζών αποδέχθηκε το κόστος της πρότασης Μουσιούττα», Σημερινή: «Τελειώνουν σήμερα τα ψέματα για το Σύνδεσμο Τραπεζών» και υπότιτλος: «Μάχη να πεισθούν Λαϊκή και Κύπρου να πουν το ναι», Φιλελεύθερος: «Στα χέρια των τραπεζών, τώρα, η εργατική ειρήνη».

Σημειώνεται επίσης, ότι εκτενής προβολή σε όλα τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων δίνεται και στις δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Marketrends Λάμπρου Χριστοφή για τις διαρροές από την υποεπιτροπή Ελέγχου της Βουλής και τις αιχμές κατά των επενδυτικών επιλογών στο εξωτερικό της MFS, μέσα από τις έρευνες που διεξάγει στην Κεντρική Τράπεζα για τις εξαγωγές συναλλάγματος το 1999-2001. (Σημερινή: «Εξιλαστήριο θύμα η Marketrends, διερωτάται ο Λάμπρος Χριστοφή», Φιλελεύθερος: MarkeTrends F.S.: Μας βάλλουν από παντού – Αντεπίθεση Λάμπρου Χριστοφή», Αλήθεια: «Γιατί πρώτη η MFS – Ερωτήματα Λ. Χριστοφή για την επιλογή της υποεπιτροπής Ελέγχου της Βουλής»)

Με τι ασχολούνται όμως τα οικονομικά ένθετα, στα βασικά τους θέματα;

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο θέμα του ειδικού οικονομικού του ένθετου, ασχολείται με τη δημοσιοποίηση του Προ-ενταξιακού Οικονομικού Προγράμματος (ΠΟΠ) που υπέβαλε η κυβέρνηση προς την ΕΕ. Υπό τον τίτλο «Σε δρόμο σύγκλισης η οικονομία», αναφέρεται στους στόχους του ΠΟΠ για την περίοδο 2002 – 2005, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται: Οικονομική μεγέθυνση 4,2% (μέσος όρος), Ανεργία 3%, Αύξηση της παραγωγικότητας 3,4%, Πληθωρισμός 2,7%, Δημοσιονομικό έλλειμμα ως % του ΑΕΠ μηδέν έως το 2005, Δημόσιο Χρέος ως % του ΑΕΠ 52%, Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ως % επί του ΑΕΠ 1,4%. Το ρεπορτάζ καταγράφει τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, ειδικότερα για τον πληθωρισμό (Υπερβολικές και εκτός πραγματικότητας οι αντιδράσεις και οι ισχυρισμοί περί ανάφλεξης του πληθωρισμού...) και για τον τουρισμό (η συνεχιζόμενη αύξηση στην κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών θα περιορίσει δραστικά τις επιπτώσεις στην ύφεση της τουριστικής βιομηχανίας για την οικονομία).

Αλλού, γράφει για κυπριακό «τραπεζικό κατεστημένο» το οποίο υποστηρίζουν ότι υπάρχει στο νησί μας, στελέχη ελλαδικών τραπεζικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στη Κύπρο. Το ρεπορτάζ φιλοξενεί, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, σχετικές δηλώσεις στελέχους ελληνικής τράπεζας που δραστηριοποιείται στη Κύπρο, ενώ ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών ανταπαντά ότι ο ανταγωνισμός «είναι υγιής και οξύς».

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» συνεχίζει και σήμερα το ρεπορτάζ γύρω από τις έρευνες της υποεπιτροπής Ελέγχου της Βουλής για τις εξαγωγές συναλλάγματος εισηγμένων στο ΧΑΚ εταιρειών τη τριετία 1999-2001. Υπό τον υπέρτιτλο «Υπό εξέταση άλλες τέσσερις εταιρίες» αναφέρει ότι στο μικροσκόπιο της υποεπιτροπής είναι οι: Κύκνος, Sharelink, White Knight, New Marathon. Στους υποτίτλους του ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης, ότι «ο φάκελος της διερεύνησης παράνομων εξαγωγών συναλλάγματος» και προστίθεται ότι «ο βουλευτής Γιώργος Γεωργίου κάνει λόγο για επισφαλείς επενδύσεις που έγιναν στο εξωτερικό από εταιρείες με μεγάλους εμπορικούς κινδύνους».

Αλλού, γράφει ότι οι οργανώσεις των επιχειρηματιών διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στις εμπορικές σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας λόγω της θεώρησης διαβατηρίων.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» ασχολείται εκτενώς με διάφορα ρεπορτάζ με το Προ-ενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα (ΠΟΠ) που υπέβαλε η κυβέρνηση προς την ΕΕ. Υπό τον τίτλο «Η Κύπρος είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει την ευρωπαϊκή πρόκληση», στο σχετικό ρεπορτάζ παρατίθενται τα στοιχεία, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις της κυβέρνησης όπως τις κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης. Τα άλλα σχετικά ρεπορτάζ τιτλοφορούνται «Στα εκατό νοικοκυριά τα 81 έχουν αυτοκίνητο και 46 στους 100 κύπριους έχουν κινητό» - «Πολύ μικρότερη η μείωση εσόδων από τον τουρισμό από τη μείωση στις αφίξεις το 2002» - «Τ.Κληρίδης: Όπως και οι κυπριακές εταιρείες θα φορολογούνται οι υπεράκτιες» - «Αύξηση στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Αλλού, γράφει ότι οι βιομήχανοι είναι ικανοποιημένοι από τις πωλήσεις και εξαγωγές του Ιουλίου.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.