You are here

Ελληνική: Ζημιές λόγω ΧΑΚ

29/08/2002 16:42
Η απόφαση του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας να μεταφέρει στο λογαριασμό αποτελεσμάτων ζημιές ύψους £15 εκατομμυρίων που είχαν συσσωρευτεί στα αποθεματικά επανεκτίμησης αξιών, η μεγάλη αύξηση 138% στις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και οι αρνητικές οικονομικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα τη προσωρινή αναστροφή της κερδοφόρας πορεία του Συγκροτήματος. Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του 2002 το Συγκρότημα της Ελληνικής Τράπεζας παρουσίασε ζημιές £10,6 εκατ. έναντι κερδών £7 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2001. Εξαιρουμένων των ζημιών που μεταφέρθηκαν στο λογαριασμό αποτελεσμάτων, το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους της Ελληνικής ανέρχεται στα £4,3 εκατ. έναντι £7 εκατ. που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2001 (-38%). Με τα βάση τα δεδομένα αυτά το ΔΣ αποφάσισε να μην παραχωρήσει προμέρισμα.

Μεταφορά ζημιών

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος του Συγκροτήματος της Ελληνικής Τράπεζας, κ. Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, ανέφερε ότι το ΔΣ έλαβε την απόφαση για μεταφορά των ζημιών από τα αποθεματικά στο λογαριασμό αποτελεσμάτων γιατί «θεωρεί την παρατεταμένη μείωση στην αξία αυτών των επενδύσεων σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα της τιμής κτίσης, ως μόνιμη». Η ζημιά από τις επενδύσεις σε εισηγμένες εταιρείες ανήλθε στα £13,2 εκατ. και η ζημιά από τη μόνιμη μείωση της αξίας επενδύσεων σε μη εισηγμένες μετοχές έφθασε το £1,8 εκατ.

«Με την ενέργεια αυτή», ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, «το ΔΣ ξεκαθάρισε ουσιαστικά από τα αποθεματικά τις συσσωρευμένε ζημιές από μετοχές οι οποίες ήταν το αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών στο Χρηματιστήριο κατά τα τελευταία χρόνια».

Η ενοποιημένη κατάσταση αναγνωρισμένων κερδών και ζημιών του Συγκροτήματος περιλαμβάνει, πάντως, και πλεόνασμα £9,7 εκατ. από επανεκτίμηση επενδύσεων έναντι ζημιών £4 εκατ. το περσινό πρώτο εξάμηνο. Δεν διευκρινίζεται από πού προέρχεται το πλεόνασμα.

Επισφαλείς απαιτήσεις

Ανεξαρτήτως των ζημιών που μεταφέρθηκαν στο λογαριασμό αποτελεσμάτων, τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος επιβαρύνθηκαν από την μεγάλη αύξηση (138%) που παρουσίασαν οι επισφαλείς χρεώστες (£5,3 εκατ. το 2002 έναντι £2,2 εκατ. πέρσι) αλλά και από τη μείωση (9%) του κέρδους από συνήθεις εργασίες (£12,3 εκατ. έναντι £13,4 εκατ.).

Αναφερόμενος στην μεγάλη αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις ο κ. Λοϊζίδης τόνισε ότι το «Συγκρότημα ακολουθεί πάντοτε συντηρητική πολιτική διατηρώντας επαρκή αποθέματα προβλέψεων για τυχόν επισφάλειες που μπορεί να παρουσιαστούν στο μέλλον». «Σε περίπτωση που οι συνθήκες της οικονομίας επιβάλλουν την περαιτέρω ενίσχυση των προβλέψεων», πρόσθεσε, «τότε το Συγκρότημα θα πρέπει να πράξει ανάλογα».

Οικονομικές συνθήκες

Τα αποτελέσματα της Ελληνικής επηρεάστηκαν και από τις ευρύτερες οικονομικές συνθήκες τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. Ο κ. Λοϊζίδης αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στην μείωση των εσόδων από τον τουρισμό, που «είναι ο πνεύμονας της Κυπριακής Οικονομίας». Από τη μείωση των τουριστικών αφίξεων, πρόσθεσε, «επηρεάζονται όλοι εκείνοι οι ανάλογοι πελάτες των τραπεζών. Η γενική μείωση των ρυθμών ανάπτυξης και της διεθνούς οικονομίας αλλά και της Κυπριακής, σίγουρα επίσης προκαλεί τουλάχιστο αναβολές Κεφαλαιουχικών δαπανών και επιχειρησιακών επεκτάσεων από τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα οι οποίες επίσης αναβάλλουν προσλήψεις προσωπικού ή και προχωρούν σε μειώσεις».

Ως εκ τούτου, η κερδοφορία του Συγκροτήματος επηρεάστηκε από την μείωση της ζήτησης για δάνεια όπως και από τη μείωση των επιτοκίων.

Ο κ. Λοϊζίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο επίκαιρο θέμα των ασφαλιστικών εταιρειών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του Γενικού Κλάδου. «Η έξαρση των απαιτήσεων, ατυχημάτων, οι αυξήσεις του κόστους αντασφάλισης και οι τιμολογιακές στρεβλώσεις που παλαιά υπήρχαν (…) μαζί με την εισαγωγή της νέα νομοθεσίας από 1.1.2003 θα δυσχεραίνουν περισσότερο το έργο (και ίσως και την επιβίωση και άλλων ασφαλιστικών εταιρειών».