You are here

Αλλάζει το λιανεμπόριο

28/08/2002 14:58

Τιμωρητικό επιτόκιο προβλέπει το νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό


Νέο καθεστώς δημιουργείται πλέον στο σημαντικό χώρο του λιανικού εμπορίου. Τιμωρητικές ποινές θα επιβάλλονται σε όσους λιανοπώλες αλλά και υπεραγορές που θα καθυστερούν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση να εγκρίνει νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Εμπορίου, Νίκος Ρολάνδης, σύμφωνα με το οποίο θα επιβάλλεται υψηλό επιτόκιο ύψους 10.5-11% σε όλους τους λιανοπώλες, καταστηματάρχες και υπεραγορές που θα καθυστερούν να εξοφλούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές εξαιρουμένου των περιπτώσεων στις οποίες θα προηγείται συμφωνία μεταξύ προμηθευτών και πελατών. Η τιμωρητική αυτή ποινή, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου Νίκο Ρολάνδη, θα επιβάλλεται στους επηρεαζόμενους που εντός 30 ημερών δεν θα ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές. Ο κ. Ρολάνδης εξήγησε ότι το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της εναρμόνισης της Κύπρου με την ΕΕ και κατά δεύτερο, όπως πρόσθεσε, είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σε ερώτηση πώς σχολιάζει τις αντιδράσεις οι οποίες ήδη εκδηλώθηκαν από το σύνδεσμο μεγάλων υπεραγορών, ο υπουργός Εμπορίου απάντησε ότι είναι δικαίωμα όσων επηρεάζονται τα συμφέροντα να προσφύγουν στο Ανώτατο και να καταγγείλουν την απόφαση της κυβέρνησης. Διευκρίνισε όμως ότι η απόφαση αυτή είναι εναρμονισιακή και η Κύπρος δεν μπορεί να προσφεύγει διαρκώς στο Ανώτατο Δικαστήριο για να καταγγέλλει την εναρμονισιακή πολιτική του. Είπε ακόμη ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης μετά και την έγκριση του από το υπουργικό συμβούλιο θα παραπεμφθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και την επικύρωσή του.