You are here

Επιστολή Μαρκίδη σε FT: Πλήρης συνεργασία με Ντελ Πόντε

29/07/2002 10:00
Επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για τις πολύκροτες, πλέον, κατηγορίες της Λιλιάνας Ραντέκοβιτς δημοσιεύουν στη σημερινή τους έκδοση οι Financial Times.

Ο κ. Μαρκίδης επικεντρώνει την επιστολή του στην επίμαχη αναφορά πρόσφατου δημοσιεύματος της εφημερίδας αναφορικά με τον τρόπο που ο Γενικός Εισαγγελέας χειρίστηκε τις καταγγελίες της κας Ραντέκοβιτς εναντίον του δικηγορικού γραφείου του Τάσσου Παπαδόπουλου. Επαναλαμβάνοντας μέρος των δηλώσεων που έκανε την Παρασκευή, ο κ. Μαρκίδης επισημαίνει ότι αν οι αρχικές καταγγελίες της κας Ραντέκοβιτς ήταν αυτές που αναφέρει η εφημερίδα τότε ο Γενικός Εισαγγελέας θα λειτουργούσε διαφορετικά. «Εντούτοις οι αρχικές καταγγελίες της κας Ραντέκοβιτς ήταν ότι η ίδια ήταν εγγεγραμμένη ως η μόνη ιδιοκτήτρια της εταιρείας Antexol και ότι είχε ρητά απαγορεύσει στο δικηγορικό γραφείο του Τάσσου Παπαδόπουλου να την αντιπροσωπεύει στο δικαστήριο ή αλλού».

«Με βάσει τα δεδομένα που είχα μπροστά μου, παρέπεμψα το θέμα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων. Η κα Ραντέκοβιτς, που ενημερώθηκε για την απόφαση μου, δεν διαμαρτυρήθηκε. Επαναλαμβάνω ότι με βάσει την πληροφόρηση που είχα, δεν υπήρχε άλλη επιλογή».

«Στις επόμενες δύο επιστολές της», συνεχίζει ο κ. Μαρκίδης, «η κα Ραντέκοβιτς άλλαξε ριζικά την θέση της, ισχυριζόμενη ότι δεν ήταν αρχικά ενήμερη για την εγγραφή της εταιρείας, υποσκάπτοντας, επομένως, την αξιοπιστία της». Το Πειθαρχικό Συμβούλιο συνήλθε (χωρίς την συμμετοχή του συνέταιρου του κ. Παπαδόπουλου) και αποφάσισε ότι δεν δικαιολογείται η παραχώρηση άδειας για έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον του κου Παπαδόπουλου.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί», συνεχίζει ο Γενικός Εισαγγελέας, «ότι δεν μπορεί να γίνει ποινική έρευνα εναντίον του κου Παπαδόπουλου χωρίς προηγούμενη άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου γιατί είναι βουλευτής. Είμαι πεπεισμένος ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση οιαδήποτε αίτηση από μέρους μου για παραχώρηση άδειας για έναρξη έρευνας βασισμένη στις δηλώσεις Ραντέκοβιτς ήταν και είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

Τέλος, ο κ. Μαρκίδης επισημαίνει ότι έχει συνεργαστεί και εξακολουθεί να συνεργάζεται πλήρως με το γραφείο του ανακριτή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία για όλα τα σχετικά θέματα και γεγονότα που φαίνεται να συνέβηκαν στην Κύπρο.

Τι έγραψαν οι Financial Times

Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατο δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι «παρά το σπάσιμο των κυρώσεων κατά του Μιλόσεβιτς, ο κ. Παπαδόπουλος εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη». Η κατηγορία της κυρίας Ljiljana Radenkovic ότι το δικηγορικό γραφείο του κ. Παπαδόπουλου την φέρει να είναι ιδιοκτήτρια της Antexol εν αγνοία της έπεσε στο κενό καθώς ο κύριος Μαρκίδης απεφάσισε να μην προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης. «Αντ’ αυτού», γράφει η εφημερίδα, «ο κ. Μαρκίδης παρέπεμψε το θέμα στο πειθαρχικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου. Ο σύλλογος, του οποίου προεδρεύει συνέταιρος του κ. Παπαδόπουλου, τον απήλλαξε από κάθε κατηγορία. Η κα Radenkovic είπε ότι θα ξεκινήσει νομικές διαδικασίες στην Κύπρο εναντίον του κου Παπαδόπουλου».