You are here

Αμετάβλητα τα επιτόκια;

18/07/2002 13:48
Ο Διοικητής της ΚΤ δίνει το στίγμα της αυριανής απόφασης

«Εκείνο που για μας έχει σημασία, τουλάχιστον από την δική μας οπτική, είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών», δήλωσε πριν από λίγο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, δίνοντας ένα σαφές στίγμα της αυριανής απόφασης της Νομισματικής Επιτροπής ως προς τα επιτόκια.

Μιλώντας ύστερα από την εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, ο διοικητής της ΚΤ ρωτήθηκε για τη σημερινή πορεία της Κυπριακής Οικονομίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «μια σχετική επιβράδυνση του ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης» προσθέτοντας όμως ότι σίγουρα για το πρώτο εξάμηνο η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ από πλευράς ύψους ρυθμού ανάπτυξης.

Παράλληλα ανέφερε ότι «υπάρχει μία ελαφρά αυξητική τάση της ανεργίας και μία ελαφρά αυξητική τάση του πληθωρισμού» επισημαίνοντας ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις αυτές, έχοντας διαρκώς κάτω από τον έλεγχο μας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των παραγόντων εκείνων που συνεργούν σε αυτές τις αυξητικές τάσεις».

Ο κύριος Χριστοδούλου ερωτηθείς σχετικά κατά πόσο έχουν αλλάξει και οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις από την προ μηνός απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μην διαφοροποιήσει τα επιτόκια, ο κύριος Χριστοδούλου ανέφερε ότι η αυριανή απόφαση της νομισματικής επιτροπής θα εξετάσει ενδελεχώς όλες τις πτυχές, διεθνείς και εσωτερικές. Ωστόσο, σημείωσε με νόημα, ότι εδώ και 3-4 μήνες «υπάρχει μια σταθερή και σταδιακή ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, η οποία δεν είναι μεν εντυπωσιακή – και με την οικονομία των ΗΠΑ να έχει κάποιες μεταπτωτικές τάσεις – αλλά περισσότερο να δίνει την αίσθηση ότι ανακάμπτει». Πρόσθεσε μάλιστα ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί μία σταθερή ανάκαμψη και ξεπερνά το μεγάλο σοκ της 11ης Σεπτεμβρίου του περσινού χρόνου.

Ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Κεντρική Τράπεζα «είναι πανέτοιμη να αντεπεξέλθει τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου» προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου και της αλλαγής του συντάγματος για την ανεξαρτητοποίηση της, η ΚΤ βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από πολλές άλλες χώρες.

Του Κυριάκου Κυριακίδη