You are here

Μαρκίδης: Θα συνεχισθούν οι διώξεις για επιστροφή χρημάτων

09/07/2002 16:24
Ανεξάρτητα της απόφασης «Λαπέρτα»

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου θα κρίνει τελεσίδικα


Την πρόθεση της Γενικής Εισαγγελίας να μη διακόψει τις υπόλοιπες ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και οι οποίες αφορούν την επιστροφή χρημάτων σε επενδυτές από εταιρίες που δεν έχουν εισέλθει στο χρηματιστήριο, εξέφρασε πριν από λίγο ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαρκίδης η απόφαση του Εφετείου στην «υπόθεση Λαπέρτα» θα μελετηθεί σε βάθος και θα ενημερωθεί στη συνέχεια η βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Γενικός Εισαγγελέας «θα συνεχίσω τις διώξεις και θα διευθετήσω σε κάποιο στάδιο, όπως, το θέμα αυτό αχθεί εκ νέου ενώπιον της ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου» σε μια προσπάθεια αναθεώρησης της σημερινής απόφασης.

Έγκυροι νομικοί κύκλοι και πηγές στη Νομική Υπηρεσία, επεσήμαναν στη Stockwatch ότι η απόφαση του Εφετείου δεν δημιουργεί τελεσίδικο νομικό προηγούμενο με το οποίο ανατρέπονται και κρίνονται αντισυνταγματικές στη ολότητα τους οι υφιστάμενες νομοθεσίες περί επιστροφής χρημάτων σε επενδυτές. Διεκρίνησαν πάντως, ότι δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση επί της σημερινής απόφασης.

Όπως πληροφορείται η «SW» από τη Νομική Υπηρεσία, σε οποιαδήποτε μελλοντική υπόθεση ενώπιον της δικαιοσύνης, σε περίπτωση που το Δικαστήριο επικαλεσθεί ως προηγούμενο δεδικασμένο την απόφαση που εξέδωσε σήμερα το τριμελές Εφετείο, τότε η Γενική Εισαγγελία θα μπορεί εφεσιβάλει τη νέα απόφαση, ζητώντας να κριθεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου για να αποφασισθεί οριστικά σε ποιο βαθμό η απόφαση (σ.σ. σήμερα του Εφετείου) «συνιστά τελεσίδικη νομολογία».

Του Κυριάκου Κυριακίδη