You are here

Ρολάνδης - Αβέρωφ: Ήπιοι τόνοι, σαφείς αιχμές

09/07/2002 15:03
Για την δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας

Το «γόρδιο δεσμό» καλείται να λύσει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο


Ρίχνουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, Νίκος Ρολάνδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφορικά με τα σχέδια της ΑΗΚ να επεκταθεί στη κινητή τηλεφωνία, ωστόσο επί της ουσίας το χάσμα απόψεων που χωρίζει τους δύο υπουργούς παραμένει αναλλοίωτο. Όπως φαίνεται το «γόρδιο δεσμό» θα λύσει το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την αυριανή συνεδρία του, όπου αναμένεται να λάβει οριστικές αποφάσεις επί του πολύ σημαντικού αυτού θέματος.

Κατά τη διάρκεια σημερινής συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τις θέσεις τους σε ήπιους τόνους, ωστόσο, δεν απέφυγαν τις «αιχμές» κατά αλλήλων. Ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων τόνισε με νόημα ότι το Υπουργικό θα πρέπει να προσέξει τους χειρισμούς, αλλά και τις αποφάσεις που λάβει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση είναι στην ουσία «ο ιδιοκτήτης Ημικρατικών Οργανισμών αλλά και ο φορέας που θα κληθεί να θέσει το πλαίσιο πολιτικής του Κράτους γύρω από το θέμα».

Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε το όλο θέμα περίπλοκο, υποδεικνύοντας ότι από τις σημαντικότερες παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, είναι κατά πόσον με τη πιθανή εμπλοκή Ημικρατικών Οργανισμών στο διαγωνισμό για τη δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας διασφαλίζεται η πρόθεση για τον ελεύθερο ανταγωνισμό που επιβάλλει και το Κοινοτικό Κεκτημένο. Πάντως, ο υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι, σε περίπτωση που η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου παραχωρήσει τη δυνατότητα στην ΑΗΚ να μετάσχει στο διαγωνισμό, πρόθεση της ΑΤΗΚ είναι να ενδιαφερθεί και η ίδια για τη δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας.

Ο κ. Νεοφύτου αμφισβήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, τις δυνατότητες και την επάρκεια της ΑΗΚ να αντεπεξέλθει σε ένα τέτοιο εγχείρημα, λέγοντας ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού ακόμη και στο 2002 δυσκολεύεται να δώσει ρεύμα σε ορισμένες περιοχές.

Ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι θα πρέπει να παρασχεθεί η δυνατότητα στην ΑΗΚ να επεκταθεί στο τομέα των Τηλεπικοινωνιών, λαμβανομένου υπόψη της υποδομής και της τεχνογνωσίας που διαθέτει και απευθυνόμενος προς τη βουλή σημείωσε ότι πριν από 14 μήνες δόθηκε άδεια στην Αρχή Ηλεκτρισμού για επέκταση των δραστηριοτήτων της και σε άλλους τομείς, στη βάση νομοθεσίας που ψήφισε το Νομοθετικό Σώμα. Ο κ. Ρολάνδης δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο επί του θέματος τονίζοντας ότι με το θέμα θα ασχοληθεί στην αυριανή συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου, είπε ότι το ενδιαφέρον της βουλής είναι να διασφαλιστούν υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες, με χαμηλό κόστος, ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Μαυροκορδάτος υποστήριξε ότι οι επενδύσεις των Ημικρατικών Οργανισμών ανήκουν στο λαό και δεν θα πρέπει να «στραγγαλιστούν» με διάφορους περιορισμούς.

Του Κυριάκου Κυριακίδη