You are here

Πόρισμα: Φοβερές αποκαλύψεις του τύπου

06/06/2002 08:26
Το Πόρισμα των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής για το ΧΑΚ αποτελεί όπως ήταν αναμενόμενο, την πρώτη είδηση σε όλα τα ΜΜΕ. Με εκτενή ρεπορτάζ, αναφορές, πληροφορίες και ερμηνείες των γεγονότων της χθεσινής ημέρας καταγράφονται οι αντιδράσεις που δημιούργησε ο καταλογισμός ευθυνών για τα γεγονότα στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000. Κοινός παρονομαστής των εκτιμήσεων όλων σχεδόν των ΜΜΕ, είναι ότι η πολιτικο-οικονομικο-κοινωνική κρίση που πυροδότησε το πόρισμα της Βουλής θα συνεχισθεί μέχρι και τις προεδρικές εκλογές του 2003.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση έως κατάπληξη, είναι οι αποκαλύψεις για απόπειρα εκβιασμού της βουλής από ορισμένους χρηματιστές ότι θα δώσουν στοιχεία στη δημοσιότητα για συγκεκριμένους ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους, βουλευτές και κόμματα που επένδυαν στο ΧΑΚ, με στόχο να μην εκδοθεί άλλο πόρισμα, με το οποίο να κατονομάζονται συγκεκριμένοι χρηματιστές για την «καταδολίευση του επενδυτικού κοινού».

Συμπτωματικά και σε μια σπάνια συγκυρία, το πόρισμα αποτελεί το πρώτο θέμα της ημέρας σε όλο τον ημερήσιο τύπο, με δυο και τρία ρεπορτάζ στην πρώτη σελίδα ενώ η ίδια προβολή δίνεται και στα οικονομικά ένθετα.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στην πρώτη του σελίδα και υπό τον υπέρτιτλο «Πυροδοτεί οξεία κρίση το πόρισμα» αναφέρεται σε ισχυρές δονήσεις μετά τον καταλογισμό πολιτικών ευθυνών και σε βίαιη αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα για όσα τον αφορούν. Γράφει ακόμη ότι βουλευτές του ΔΗΣΥ «είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις μεθοδεύσεις του ΑΚΕΛ (εναντίον του Αλέκου Μαρκίδη) κηρύττοντας πολυμέτωπο πόλεμο...» Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας «οι αποκαλύψεις και καταγγελίες θα αφορούν στελέχη του ΑΚΕΛ που σχετίζονται με συγκεκριμένες εταιρίες, αλλά και άλλους παράγοντες της πολιτικής, οι οποίοι» όπως υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ «προετοιμάζονται για προεδρική υποψηφιότητα».

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», η πρώτη σελίδα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στο πόρισμα και τις αντιδράσεις μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος. Στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» αναφέρεται στο παρασκήνιο κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών Ελέγχου και υποστηρίζει ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ βρήκαν ανέλπιστα, σύμμαχο συγκεκριμένο βουλευτή του ΔΗΣΥ στις μεθοδεύσεις τους να προσθέσουν την τελευταία στιγμή, μέσα στο πόρισμα και το όνομα του Γενικού Εισαγγελέα.

Οι διαστάσεις και οι προεκτάσεις του πορίσματος, αποτελούν το κύριο πρωτοσέλιδο θέμα και στην εφημερίδα «Η Σημερινή». Υπό τον υπέρτιτλο «Μετωπική σύγκρουση» αναφέρεται σε κορύφωση των αντιδράσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, ύστερα από την χθεσινή αρχική τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη και την υπόδειξη του προς τις δύο επιτροπές που συνέταξαν το Πόρισμα ότι «κάποιος που εμπλέκεται στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας ενός χρηματιστηρίου θα πρέπει πρώτα να κοιτάζει τα του οίκου του». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί, ο εκβιασμός χρηματιστών υπό το κράτος της «ανωνυμίας», ότι ορισμένοι «προειδοποιούν ότι θα δώσουν στοιχεία στη δημοσιότητα για συγκεκριμένους ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους, βουλευτές και κόμματα που επένδυαν στο ΧΑΚ». Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ στόχος αυτών των «ανώνυμων» χρηματιστών είναι «να μην εκδοθεί άλλο πόρισμα, με το οποίο να κατονομάζονται οι χρηματιστές».

Στο ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Επιφυλάξεις για το πόρισμα...» γράφει ότι οι υπό «κατηγορία» αξιωματούχοι και πρώην επικεφαλείς των εποπτικών αρχών του ΧΑΚ, εμφανίστηκαν με κάποια δόση δυσπιστίας έναντι του πορίσματος και επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αφού μελετήσουν πρώτα ολόκληρη την Έκθεση.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» έχει δύο κύρια θέματα στην πρώτη της σελίδα με τα οποία ασχολείται με το θέμα του πορίσματος. Υπό τον τίτλο «Ετοιμάζονται για σκληρότερη κριτική ενώπιον της Ολομέλειας» γράφει στο κύριο κεντρικό της θέμα, ότι πληθώρα βουλευτών εκφράζουν την επιθυμία τους να μιλήσουν ενώπιον της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση του θέματος. Γράφει ακόμη, ότι στην εν λόγω συνεδρίαση αναμένεται ότι τα κόμματα (κυρίως της αντιπολίτευσης) θα ζητήσουν τις παραιτήσεις συγκεκριμένων αξιωματούχων υπονοώντας σαφώς τον υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη.

Στο δεύτερο θέμα της πρώτης σελίδας και υπό τον τίτλο «Οι προεδρικές πίσω από το πόρισμα του ΧΑΚ» γράφει ότι ο Αλέκος Μαρκίδης εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση κατά ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ για την συμπερίληψη και εμπλοκή του ονόματος του στο Πόρισμα, κατηγορώντας τα δύο κόμματα για πολιτικές σκοπιμότητες που αγγίζουν τις «σκέψεις» του για τις προεδρικές εκλογές. Γράφει ακόμη, ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει το πόρισμα και θα ετοιμάσει τις δικές της τοποθετήσεις.

Στο ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια», το βασικό θέμα υπό τον τίτλο «Σκληρή κριτική σε Τάκη και χρηματιστές» αναφέρεται στα συγκεκριμένα ευρήματα του πορίσματος, ενώ σε άλλη είδηση γράφει ότι οι χρηματιστές έθεσαν ενώπιον των νομικών τους συμβούλων το πόρισμα, στο οποίο μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε «σύμπραξη του Συνδέσμου Χρηματιστών σε δόλια συμπεριφορά».