You are here

Τι αποφασίζουν για την Εταιρική Διακυβέρνηση ΕΚ - ΔΣ ΧΑΚ

19/04/2002 14:36
Προαιρετική εφαρμογή, αλλά και υποχρεωτικές πρόνοιες

Αποφάσεις για την υποχρεωτική συμμόρφωση των δημοσίων εταιριών, με συγκεκριμένες πρόνοιες του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης - μέσω της υιοθέτησης σχετικών Κανονισμών – ο οποίος στα αρχικά στάδια θα έχει για τις εταιρίες, προαιρετική εφαρμογή, αναμένεται να ληφθούν εντός Απριλίου, από το Συμβούλιο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Όπως δήλωσε στην Stockwatch, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης, βασικός στόχος και επιδίωξη του Κώδικα θα είναι η προστασία των συμφερόντων των μικρομετόχων, με την εφαρμογή μηχανισμών διαφάνειας στη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων των δημοσίων εταιριών, ούτως ώστε, να ελέγχεται και ο μεγαλομέτοχος/οι, της κάθε εταιρίας.

Οι αποφάσεις αυτές εντάσσονται στα πλαίσια, της λήψης μέτρων προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, ενώ η τελική κατάληξη για τις πρόνοιες του ΚΕΔ αναμένεται να οριστικοποιηθεί πολύ σύντομα, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. (Δημόσιες Εταιρίες, Συμβούλιο ΧΑΚ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστές και ΠΑΣΕΧΑ).

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «SW» και από άλλους φορείς οι βασικές πτυχές των προνοιών, είναι:

Αρχικά ο ΚΕΔ θα είναι προαιρετικός. Ωστόσο, θα ζητηθεί από όλες τις δημόσιες εταιρίες να δηλώσουν αν θα τον εφαρμόζουν ή όχι. Όσες εκφράσουν την πρόθεση να τον υιοθετήσουν πλήρως, οι λογιστές/ελεγκτές των εταιριών αυτών, θα πρέπει να ενημερώνουν τακτικά το Συμβούλιο και την ΕΚ, κατά πόσο υπάρχει πλήρης συμμόρφωση και αν όχι, να καταγράφουν τα συγκεκριμένα σημεία όπου υπάρχουν αποκλίσεις της εταιρίας.

Ωστόσο, θα είναι υποχρεωτική η συμμόρφωση των εισηγμένων στο ΧΑΚ εταιριών, με συγκεκριμένες πρόνοιες του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, μέσω της υιοθέτησης σχετικών Κανονισμών, όπως είναι: Η καθιέρωση μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου και υποδομής.

Η μεν Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προτείνει όπως, στο due diligence των υπό ένταξη εταιριών, οι λογιστές να πληροφορούν την Κεφαλαιαγορά και το Συμβούλιο του ΧΑΚ, κατά πόσον διαθέτουν την αναγκαία υποδομή και τους λογισμικούς μηχανισμούς για να παρακολουθούν άμεσα και έγκαιρα, τις όποιες αποκλίσεις των κερδοζημιών, για έγκαιρη ενημέρωση των αρχών του ΧΑΚ και όλων των μελών του ΔΣ. Ούτως ώστε, όλοι να έχουν πλήρη γνώση της πορείας και των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας. Συνυφασμένη, με το θέμα αυτό είναι και η εγκύκλιος που απέστειλε πρόσφατα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την έγκαιρη προειδοποίηση (early warning) για ενδεχόμενες αποκλίσεις των αποτελεσμάτων από τις αρχικές προβλέψεις. (Σε περίπτωση που δεν διαθέτουν την υποδομή θα απορρίπτεται η αίτηση εισαγωγής τους στο ΧΑΚ).

Το δε, Συμβούλιο του ΧΑΚ προτείνει, όπως οι εταιρίες που θα εισάγονται από τούδε και στο εξής, να προβαίνουν στην ανακοίνωση τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων, ενώ για τις ήδη εισηγμένες εταιρίες, προνοείται χρονικό περιθώριο ενός έτους, προκειμένου να ανταποκριθούν στην υποχρεωτική ανακοίνωση 3μηνιαίων αποτελεσμάτων.

Συμβούλιο και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν άμεσα στην υποχρεωτική συμμόρφωση των εισηγμένων στο ΧΑΚ εταιριών, στις πρόνοιες του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, τις σημαντικότερες του οποίου προαναφέραμε, πάντα, μέσω της υιοθέτησης σχετικών Κανονισμών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη