You are here

Διαφωνίες Μάριου Κληρίδη - Π. Λένα με τον Υπ. Οικονομικών

11/04/2002 14:45
«Εδώ και τώρα» η πολιτική απόφαση για ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου ζητούν ΕΚ – ΔΣ ΧΑΚ

Την άμεση λήψη πολιτικής απόφασης, από την Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία για την ιδιωτικοποίηση του χρηματιστηρίου, ζητά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης, με αποκλειστικές δηλώσεις του στην Stockwatch, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια περαιτέρω καθυστέρησης. Ο Μάριος Κληρίδης διατυπώνει μάλιστα, εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, από την θέση του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, ότι τα εν εξελίξει νομοθετήματα δεν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη κατεύθυνση προς την ιδιωτικοποίηση.

Με τις θέσεις του Προέδρου της Κεφαλαιαγοράς, συμφωνεί απόλυτα και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΧΑΚ Πάρης Λένας, ο οποίος τονίζει ότι το Χρηματιστήριο «υποφέρει» από τη πληθώρα των γνωστών κυβερνητικών γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες δεν συνάδουν με την ευελιξία και τους κανόνες αγοράς.

Στις αποκλειστικές δηλώσεις του στην Stockwatch, ο Πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης επισημαίνει ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, ο άμεσος προσδιορισμός της πορείας της κυπριακής χρηματαγοράς, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το νομοθετικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό και αναμόρφωση του χρηματιστηριακού θεσμού και το νομοθετικό πλαίσιο για τους ρόλους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Συμβουλίου του ΧΑΚ.

Ο Μάριος Κληρίδης τονίζει ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί «εδώ και τώρα», ούτως ώστε να «κτισθεί» η αναγκαία νομοθεσία και να δοθούν οι σωστές κατευθυντήριες γραμμές προς τον ειδικό συνεργάτη του υπουργείου Οικονομικών, τον ελλαδίτη εμπειρογνώμονα Δημήτρη Τσιμπανούλη ώστε να ετοιμάσει τις αναγκαίες νομοθεσίες.

«Εάν δεν αποφασίσουμε τώρα για την κατεύθυνση του χρηματιστηρίου» προειδοποιεί, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το βέβαιο είναι αργότερα όταν και εφόσον αποφασισθεί η ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ, Θα ακολουθήσουμε την τακτική του «ράβε – ξήλωνε». Θα χρειασθεί να ξηλώσουμε εκατοντάδες νομοθεσίες και κανονισμούς, κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο και απλό.

Ο κ. Κληρίδης υπενθύμισε μάλιστα, ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την δημόσια πρόσκληση προς το κοινό βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση και ευθεία σύγκρουση, με την πορεία ιδιωτικοποίησης του χρηματιστηρίου.

Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών που επίσης τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης του Χρηματιστηρίου εκφράζει, ωστόσο, την άποψη ότι «δεν είναι τώρα» το κατάλληλο χρονικό σημείο το οποίο θα επιλεγεί για την ιδιωτικοποίηση του, οριοθετώντας ότι αυτή μπορεί να προχωρήσει γύρω στα δύο χρόνια από τώρα. Μάλιστα, διατυπώνοντας ακριβώς την αντίθετη εκτίμηση με τον πρόεδρο της Κεφαλαιαγοράς για τα εν εξελίξει νομοθετήματα, θεωρεί ότι «θα πρέπει πρώτα να λειτουργήσει το θεσμικό πλαίσιο του ΧΑΚ» και ακολούθως «να γίνουν εκείνες οι τροποποιήσεις που θα μετατρέψουν το Χρηματιστήριο σε ιδιωτικό».

Ο Τάκης Κληρίδης, πρόσθεσε πάντως, ότι έχει δώσει ήδη οδηγίες για ετοιμασία μελέτης για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΧΑΚ η οποία «θα προχωρήσει σταδιακά, ώστε να ετοιμαστεί στο ανάλογο χρονικό διάστημα», το οποίο καθορίζει γύρω στα δύο χρόνια.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Πάρης Λένας, θεωρεί επίσης ως κατεπείγον την ανάγκη αλλαγής πλεύσης του χρηματιστηριακού θεσμού και προσθέτει ότι η ανάγκη ιδιωτικοποίησης του ΧΑΚ, αποτελεί συνεχώς θέμα προβληματισμού στο Συμβούλιο.

«Διαρκώς σκοντάφτουμε σε θέματα, τα οποία ενώ χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και απαιτούν κινήσεις ευελιξίας» σημειώνει, «εντούτοις είμαστε αναγκασμένοι να προχωρούμε για επίλυση ή διευθέτηση μέσω των κυβερνητικών γραφειοκρατικών καναλιών».

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΧΑΚ, κατέληξε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του χρηματιστηρίου, αναμφισβήτητα αποτελεί θέμα πολιτικής βούλησης «και κάθε απόφαση προς την κατεύθυνση αυτή, το συντομότερο δυνατόν, είναι ευπρόσδεκτη».

Του Κυριάκου Κυριακίδη