You are here

Για οικονομική τρομοκρατία κατηγορείται ο Ρολάνδης από το ΑΚΕΛ

04/04/2002 13:05
Κάθετα αντίθετο είναι το ΑΚΕΛ στην αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 4 σεντ, όπως προτείνει το υπουργείο Εμπορίου και κατηγορεί ευθέως το Νίκο Ρολάνδη για άσκηση οικονομικής τρομοκρατίας. Σε αποκλειστικές δηλώσεις προς την SW ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, θεωρεί αιτιολογημένη μια πιθανή αύξηση της τιμής των καυσίμων όχι όμως στα 4 σεντ όπως προτείνει το αρμόδιο υπουργείο. Ο κ. Ευαγόρου τονίζει παράλληλα, ότι θα πρέπει να ληφθεί σημαντικά υπόψη, ότι επίκειται κι άλλη αύξηση λόγω εναρμόνισης, ύψους 5 σεντ για το πετρέλαιο και 2 σεντ για τη βενζίνη και επισημαίνει τις αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες για την κ
κυπριακή οικονομία και δει στον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Ευαγόρου όταν κλήθηκε από την SW να σχολιάσει την πρόταση Ρολάνδη για αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 4 σεντ δήλωσε τα ακόλουθα: «Πιθανόν να αιτιολογείται μια αύξηση λόγω της αύξησης στα 26,80 δολάρια το βαρέλι στην τιμή του πετρελαίου από τα 19,6 που ήταν πριν από την κρίση στη Μέση Ανατολή, και τη μικρή διαφοροποίηση στην ισοτιμία δολαρίου – κυπριακής λίρας. Όμως δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι και μονολυτικοί, όταν κάποιοι τομείς της οικονομίας όπως ο ενεργειακός, επηρεάζουν απόλυτα, έντονα και καταλυτικά την πορεία της.

Το θέμα της αύξησης, δεν περιορίζεται αποκλειστικά στους καταναλωτές και στο πόσο θα πληγούν από μια αύξηση 4 σεντ. Ας μην ξεχνάμε ότι επίκειται κι άλλη αύξηση, λόγω εναρμόνισης με την ΕΕ, ύψους 5 σεντ για το πετρέλαιο και 2 σεντ για τη βενζίνη. Αύξηση λοιπόν 9 σεντ πάνω στο πετρέλαιο, σημαίνει εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αύξηση των κόστων παραγωγής όλων των επιχειρηματικών μονάδων (υπηρεσίες, εργοστάσια, ξενοδοχεία) σημαίνει αύξηση της τιμής των προϊόντων, σημαίνει αυξημένο πληθωρισμό, με ταυτόχρονη μείωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας. Την ίδια στιγμή πρέπει να πω ότι για εννέα χρόνια αυτή η κυβέρνηση παραπαίει αναζητώντας ένα σύστημα που να καταργεί το στρεβλό και παραμορφωμένο υφιστάμενο σύστημα του PMBS, το οποίο καθορίζει ότι «βρέξει-χιονίσει» ο επιχειρηματίας που ασχολείται με την εμπορία καυσίμων, θα έχει διασφαλισμένο το 12% των κερδών του. Εάν οι καιροί είναι χαλεποί θα πρέπει και αυτοί οι κύριοι να επωμισθούν – και όχι μόνο ο καταναλωτής – μέρος των δυσκολιών. Ποτέ όμως δεν το έχουν πράξει, αντιθέτως, παίρνουν τα χρήματά τους και τα επανεπενδύουν για να κερδίζουν περισσότερα από εμάς».

Στην ερώτηση ποια είναι η εισήγηση του κόμματός του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε: «Δεν μπορούμε να πάμε στα 4 σεντ. Να απορροφήσει μέρος των κραδασμών η οικονομία, ναι, μέχρι να εξομαλυνθεί η παρούσα κατάσταση. Η τιμή του πετρελαίου δεν θα παραμείνει για πάντα στα 26,80 δολ. το βαρέλι, όπως δεν έμεινε για πάντα στα 16, 17 ή 19 δολ. Όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή το πετρέλαιο θα επανέλθει σε κάποια λογικά επίπεδα, αλλά στο μεταξύ η οικονομία μας θα επωμισθεί το κόστος και τον πληθωρισμό θα τον παράξει. Άρα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις και τις αποφάσεις μας και με μεγάλη φειδώ να βγαίνουμε δημόσια και να τρομοκρατούμε την οικονομία όπως έκανε ο υπουργός Εμπορίου, διότι με τις δηλώσεις του για αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 4 σεντ, έχει εξασκήσει οικονομική τρομοκρατία».

Του Κυριάκου Κυριακίδη