You are here

Οι πρώτες διαφωνίες ΔΗΣΥ - Τριμερούς

03/04/2002 20:11
Τ. Κληρίδης: Συμφωνία πακέτο και όχι… στα σημεία

Τα σημεία αιχμής των προτάσεων ΔΗΣΥ και Τριμερούς συνεργασίας αναδείχθηκαν από την πρώτη κιόλας συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, με εκπροσώπους των δύο πλευρών στην βουλή. Ωστόσο, όλες οι πλευρές φέρονται αποφασισμένες να καταλήξουν σε συναινετικές λύσεις και συγκλίσεις, νοουμένου ότι μέχρι και τον Ιούνιο θα πρέπει να ψηφισθεί σε νόμο η φορολογική μεταρρύθμιση ύστερα και από την δέσμευση – κυβέρνησης και βουλής – προς την Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χάσμα απόψεων και κάθετες διαφωνίες εκφράστηκαν στα θέματα που αφορούν, κυρίως το κεφάλαιο Φόρος Εισοδήματος, τόσο επί της φιλοσοφίας όσο και επί της πρακτικής υλοποίησης των δύο προτάσεων. Πηγές προερχόμενες από την Τριμερή, μιλώντας στην «SW» ανέφεραν ότι είναι ανέφικτη ουσιαστικά η πρόταση του ΔΗΣΥ, σημειώνοντας την «πολυπλοκότητα» τόσο στον καθορισμό όσο και στον ακριβή υπολογισμό των κλιμάκων, αφορολόγητου και φορολογήσιμου εισοδήματος, (που δεν θα είναι σταθερές). «Έτη φωτός χωρίζουν τις θέσεις ΔΗΣΥ- Τριμερούς» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, κατά την δίωρη και πλέον σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του ΔΗΚΟ στην βουλή, υπήρξαν και συγκλίσεις μεταξύ Τριμερούς, υπουργού Οικονομικών και ΔΗΣΥ και συγκεκριμένα, ως προς τους τρόπους εξεύρεσης των οικονομικών πόρων, προκειμένου να αυξηθούν οι συντάξεις. Κατά τη σύσκεψη ανταλλάγησαν απόψεις σχετικά, με το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού εισφοράς των εργοδοτών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από το 6,3% που καταβάλλει σήμερα, στο 8,3%, με το ποσοστό της εισφοράς του Κράτους (4%) και του εργοδοτούμενου (6,3%) να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Με την «κίνηση» αυτή έχει υπολογισθεί ότι μπορούν να συγκεντρωθούν τα 30 εκατομμύρια λίρες που απαιτούνται, τα οποία και θα επωμισθεί το Τ.Κ.Α.

Στις δηλώσεις του ύστερα από την σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, έδωσε το στίγμα της πρόθεσης της κυβέρνησης αναφορικά με τις διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα και συνεχίζονται αύριο το πρωί, στο επίκεντρο των οποίων είναι οι προτάσεις Κυβέρνησης – ΔΗΣΥ – Τριμερούς.

«Όλα είναι στο τραπέζι», τόνισε ο κ. Κληρίδης, διευκρινίζοντας ότι η οποιαδήποτε τυχόν συμφωνία μεταξύ των τριών πλευρών, θα επιτευχθεί ως ενιαίο πακέτο και όχι σε επιμέρους κεφάλαια «διότι στο τέλος, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η εξίσωση που θέλουμε να φέρουμε είναι μέσα στα πλαίσια που έχουμε καθορίσει ως φιλοσοφία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός πρόσθεσε πάντως, ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ετοιμασία όλων των νομοθετημάτων ώστε να είναι έτοιμη τα καταθέσει στη βουλή, εκφράζοντας παράλληλα, την ελπίδα ότι μέχρι τέλη Απριλίου θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, ανέφερε ότι μέχρι την 1η Ιουνίου θα κατατεθούν όλα τα φορολογικά νομοσχέδια, παρατηρώντας ότι κατά την εξέταση κεφάλαιο προς κεφάλαιο, διαπιστώθηκε η επιθυμία όλων για εξεύρεση συγκλίσεων παρά τις όποιες διαφορές διατυπώθηκαν σήμερα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη