You are here

Παραίτηση λόγω του σκανδάλου Enron

28/03/2002 09:30
Ο σάλος από το σκάνδαλο χρεοκοπίας της ενεργειακής εταιρείας Enron, οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας λογιστικού ελέγχου, Άρθουρ Άντερσεν, της οποίας πελάτης ήταν η Εnron.Την παραίτηση του ανακοίνωσε μάλιστα, ο ίδιος ο Τζόζεφ Μπεραρντίνο, προς το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Μπεραρντίνο υποστήριξε πως "η θυσία του" ελπίζει να διευκολύνει την απαλλαγή της Άντερσεν από τις δικαστικές διώξεις. Ανεξάρτητη επιτροπή, υπό τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED), Πολ Βόλκερ, πρότεινε την περασμένη Παρασκευή να αναλάβει τον έλεγχο της Άρθουρ Άντερσεν, προκειμένου να διαφυλάξει την πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία λογιστικού ελέγχου στον κόσμο από την χρεοκοπία. Το σχέδιο αφορά μόνον τις οικονομικές υποθέσεις της Άντερσεν στις ΗΠΑ.

Η Άντερσεν η οποία δεν έχει ορίσει ακόμη αντικαταστάτη του Μπεραρντίνο, βρίσκεται από την αρχή στη δίνη του σκανδάλου της χρεοκοπίας της Enron, καθώς ήταν υπεύθυνη για την επαλήθευση των λογιστικών στοιχείων της τεξανής επιχείρησης. Η αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορεί την Άντερσεν ως υπεύθυνη για την καταστροφή εγγράφων που απεδείκνυαν την ενοχή της Enron.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές έρευνες για την πτώχευση της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής ηλεκτρισμού του κόσμου, οι ελεγκτές φέρονται να κατέστρεψαν τον περσινό Νοέμβριο ουσιώδη στοιχεία για την Enron μετά την ανακοίνωση της Αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς ότι διεξήγαγε έρευνα εναντίον της εταιρείας για τις λογιστικές πρακτικές. Η Andersen απέλυσε ήδη τη συνέταιρο που ασχολήθηκε με τον έλεγχο της Enron ενώ στην όλη υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται και υψηλόβαθμα στελέχη της Κυβέρνησης Μπους από τα οποία αξιωματούχοι της Enron ζήτησαν κατά καιρούς βοήθεια. Σε μια υπόθεση που θυμίζει ΧΑΚ-99, αξιωματούχοι της εταιρείας κατηγορούνται για πώληση μετοχών αξίας $1.3 δις όταν η μετοχή βρισκόταν στο υψηλότερο της σημείο ($80 - τώρα είναι 70 σεντ).