You are here

Φράγματα: Κοντά σε ρεκόρ 14ετίας

22/03/2002 13:54
Στο ψηλότερο σημείο των τελευταίων 14 ετών πλησίασε η ποσότητα νερού που εισέρευσε στα φράγματα από τον περσινό Οκτώβριο ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για την θετική πορεία που θα ακολουθήσει η γεωργία φέτος. Σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2001 εισέρευσαν στα φράγματα 139 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού (ε.κ.μ.) σε σύγκριση με 60 ε.κ.μ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η φετινή ποσότητα πλησιάζει αυτή της περιόδου 1991-2 που ήταν 143 ε.κ.μ.. Την περίοδο 1987-8 είχαν εισρεύσει στα φράγματα σχεδόν 200 ε.κ.μ..

Η ποσότητα νερού που είναι αποθηκευμένη στα φράγματα από τον περσινό Οκτώβριο ανήλθε στα 145 ε.κ.μ. που αποτελεί το 53% της συνολικής τους χωρητικότητας. Η μόνη χρονιά που η αποθηκευμένη ποσότητα νερού ήταν μεγαλύτερη ήταν τον Οκτώβριο του 1993 όταν είχε φθάσει τα 152 ε.κ.μ. (δεν υπάρχουν στοιχεία για την ποσότητα νερού που είχαν τα φράγματα τον Μάρτιο του 1992).

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα φράγματα ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους είπε ότι πρόκειται για «ευτυχή συγκυρία» χωρίς να παραλείψει όμως να τονίσει την ανάγκη για εξοικονόμηση νερού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους για την παγκόσμια μέρα νερού ο κ. Υπουργός ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση προωθεί την «κατασκευή νέων φραγμάτων σε πολλές περιοχές της Κύπρου για την αξιοποίηση των επιφανειακών νερών». Ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε επίσης ότι «με την πολιτική των αφαλατώσεων, [η Κυβέρνηση πέτυχε] την απεξάρτηση της ύδρευσης από τη βροχόπτωση. Έχουν σταματήσει οριστικά τα περιοριστικά μέτρα στην παροχή πόσιμου νερού από το Δεκέμβριο του 2000 και το κάθε νοικοκυριό έχει παροχή νερού σε συνεχή βάση».