You are here

Τύπος: Σε ρήξη οι σχέσεις Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας

22/02/2002 08:59
Ο κίνδυνος σοβαρής ρήξης στις σχέσεις Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας, κυριαρχεί στη σημερινή ειδησεογραφία. Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, για αναπομπή τμήματος του κρατικού προϋπολογισμού του 2002, με την επίρριψη βαρύτατων πολιτικών κατηγοριών κατά της πλειοψηφίας των κομμάτων της βουλής, ενδέχεται να οδηγήσει σε πάγωμα των αναπτυξιακών έργων. Η ενέργεια του Προέδρου, ήταν αποτέλεσμα της καταψήφισης του μισθού και των επιδομάτων του Γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου Χρυσόστομου Σοφιανού.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» καταγράφει σε σχετικό ρεπορτάζ, τα κέρδη και τις ζημιές στα χρηματιστήρια της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης. Υπό τον τίτλο «Ανεβαίνουν οι αναδυόμενες αγορές» γράφει ότι καμία από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές δεν παρουσιάζει κέρδη, σε αντίθεση με τις αναδυόμενες αγορές της ΝΑ Ευρώπης που παρουσιάζουν «αξιοπρόσεκτη πορεία». Σε αντίθεση με την εικόνα αυτή, προστίθεται, το ΧΑΚ είναι τρίτο σε ζημιές, χάνοντας μέχρι στιγμής 10,4% της αξίας του, με πρώτη την Τουρκία 19,8% και το Ισραήλ 10,4%. Στις χρηματιστηριακές αγορές της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης καταγράφονται η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Κουβέϊτ, η Σλοβενία, η Λετονία, η Ρωσία, η Σλοβακία, η Κροατία, ο Λίβανος, η Ρουμανία, το Ισραήλ, η Τουρκία και η Κύπρος.

Αλλού, προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για ενδείξεις ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας και τον απώτερο στόχο της Κύπρου, που είναι η ένταξη στην ΟΝΕ.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» προβάλλει στο βασικό του θέμα τις χθεσινές δηλώσεις με τις οποίες ο Αυξέντης Αυξεντίου, επιμένει στην πρόταση του για την παροχή φορολογικής και συναλλαγματικής αμνηστίας σε όσους εξήγαγαν παράνομα συνάλλαγμα στο εξωτερικό. Υπό τον υπέρτιτλο «Αμνηστία για τα διαφυγόντα κεφάλαια» γράφει ότι στόχος της εισήγησης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι ο επαναπατρισμός των μεγάλων χρηματικών ποσών που διέφυγαν στο εξωτερικό.

Αλλού, γράφει ότι το ΚΕΒΕ ζητά αντισταθμιστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της προωθούμενης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» προβάλλει επίσης ως βασικό θέμα, τις δηλώσεις Αυξεντίου, για φορολογική και συναλλαγματική αμνηστία σε όσους εξήγαγαν παράνομα συνάλλαγμα στο εξωτερικό. Υπό τον υπέρτιτλο «Και άλλοι με καταθέσεις στο εξωτερικό» γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα δώσει στοιχεία για το ποιοι έχουν νόμιμες καταθέσεις στο εξωτερικό (σ.σ. υπό την αίρεση ωστόσο, σχετικής έγκρισης με γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας).

Σημειώνεται ωστόσο, στο σχετικό ρεπορτάζ, η χθεσινή δήλωση του κ. Αυξεντίου σύμφωνα με την οποία τα στοιχεία τα οποία έχει ενώπιον της η ΚΤ για τις επενδυτικές εταιρίες, δεν εντοπίζουν πρόβλημα υπέρβασης του 25% που δικαιούνται.

Αλλού, γράφει ότι πέντε μέλη της πρώην Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπό τον τότε πρόεδρο Φρίξο Σορόκο, εξαπέλυσαν επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη τον οποίο κατηγορούν για αδράνεια την περίοδο 1999-2000 στο ΧΑΚ. Οι επικρίσεις των πέντε καταγράφονται σε επιστολή που απέστειλαν στις επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών της βουλής.