You are here

Στοπ Μαρκίδη στη συζήτηση για «οικονομικό παράγοντα»

20/02/2002 12:49
Ποινική έρευνα διεξάγει η αστυνομία κατά του «επιφανούς οικονομικού παράγοντα» που καταγγελίες τον φέρουν να εξήγαγε παράνομα συνάλλαγμα στο εξωτερικό, ύστερα από γραπτές οδηγίες (ημερομηνίας 30.01.2002) του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη. Αυτό ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ζητώντας τη μη εξέταση του θέματος προκειμένου όπως επεσήμανε να προστατευθεί το έργο των ανακριτικών αρχών.

Αυτό υπέδειξε εμφαντικά ο κ. Μαρκίδης «θα αποτελούσε επέμβαση της Βουλής στο αστυνομικό ανακριτικό έργο, που και λόγω πείρας, πρέπει να αποφεύγεται».

Η Επιτροπή Ελέγχου συμφώνησε με την εισήγηση Μαρκίδη και ο πρόεδρός της Χρίστος Πουργουρίδης, ανέφερε «ότι κατά πάγια τακτική όταν διεξάγεται ποινική έρευνα από την νομική υπηρεσία η επιτροπή δεν υπεισέρχεται με κανένα τρόπο στο έργο των ανακριτικών αρχών. Αντιθέτως», σημείωσε ο κ. Πουργουρίδης, «προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προστατεύσουμε τις ανακριτικές αρχές για να τους δώσουμε τη δυνατότητα να κάνουν, χωρίς επηρεασμό και χωρίς την πρόκληση βλάβης, στην έρευνά τους».

Ο κ. Πουργουρίδης χαιρέτισε την εξέλιξη προσθέτοντας ότι η επιτροπή αναμένει τα πορίσματα της έρευνας. Πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα προχωρήσει στη συζήτηση του θέματος για τις υποθέσεις παράνομης εξαγωγής συναλλάγματος υπό το φως «ότι δεν έχει να κάνει με πρόσωπα, αλλά θεσμούς» τονίζοντας παράλληλα ότι η παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος «προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά στα οικονομικά του τόπου».