You are here

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Η Τουρκία παραχωρεί δικαιώματα συνεκμετάλλευσης στην El Paso

15/02/2002 17:56
Στην αμερικανική εταιρία εξόρυξης πετρελαίου El-Paso έχει εκχωρήσει η Τουρκία, τα δικαιώματα για «διερεύνηση και συνεκμετάλλευση» τυχόν κοιτασμάτων πετρελαίου τα οποία ενδεχομένως να εμπίπτουν σε διεκδικήσιμο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά την εξέλιξη αυτή, η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία σημειωτέον έχει στην κατοχή της τους σχετικούς χάρτες, διερευνά τη πιθανότητα λήψης νομικών μέτρων, με βάση το διεθνές δίκαιο, σε βάρος της αμερικανικής εταιρίας.

Στις αποκαλύψεις προέβη ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι η Τουρκία έχει εκχωρήσει στην αμερικανική εταιρία El-Paso τα δικαιώματα της «για διερεύνηση και συνεκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων πετρελαίου», επισημαίνοντας μάλιστα, ότι η El-Paso προέβη σε κάποιες διερευνήσεις σε περιοχές κοντά στην Αλεξανδρέττα, «χωρίς όμως, επιτυχία μέχρι στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο υπουργός Εμπορίου αποκάλυψε επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει στην κατοχή της χάρτες της συμφωνίας διερεύνησης, οι περιοχές της οποίας επεκτείνονται στα δυτικά της Τουρκίας, βορείως όμως της Κύπρου προς την Κερύνεια. Μόλις λάβαμε τις πληροφορίες, πρόσθεσε ο κ. Ρολάνδης, αρχίσαμε τις διερευνούμε διότι «θέλαμε να διαπιστώσουμε σε ποιο βαθμό αυτά, είναι όντως, γεγονότα».

Ανέφερε επίσης, ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχώρησε σε διερεύνηση, για τα θαλάσσια σημεία τα οποία η Τουρκία έχει εκχωρήσει στην El-Paso, για το «κατά πόσον αποτελούν διεκδικήσιμα σημεία από την Κυπριακή Δημοκρατία». Σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί, σημείωσε ο υπουργός Εμπορίου, «ότι θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε, τότε θα πάρουμε τα αναγκαία μέτρα που θα μπορούσαμε να τα πάρουμε, με βάση τουλάχιστον το διεθνές δίκαιο».

Σημειωτέον ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας - «Law of the sea Convention».