You are here

Τύπος: Θετικά τα σχόλια Fitch, για την κυπριακή οικονομία

04/02/2002 09:15
Τα θετικά σχόλια για την κυπριακή οικονομία και τις προοπτικές της, από τον διεθνή οικονομικό οίκο αξιολόγησης Fitch, ξεχωρίζουν στην σημερινή ειδησεογραφία. Είδηση που λόγω της σημασίας που αποκτά, ενόψει και των παρατηρήσεων Fitch περί βεβαίας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, προβάλλεται στις εξωτερικές σελίδες των εφημερίδων.

Στην σχετική έκθεση, που για πρώτη φορά διεξάγει ο γνωστός διεθνής οικονομικός οίκος, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι μειώνονται τόσο το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, όσο και το δημόσιο χρέος της Κύπρου και προστίθεται ότι ενώπιον της Βουλής βρίσκονται σημαντικές προτάσεις για την καθιέρωση έμμεσων φόρων που θα αυξήσουν τα έσοδα του κράτους. Τονίζεται επίσης, ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα σήμερα στην Κύπρο, είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο όλων των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, ενώ ξεπερνά και αυτό της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Ως σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων ετών, ο οίκος Fitch καταγράφει την απόφαση της ΕΕ ότι η λύση του κυπριακού δεν αποτελεί όρο για την ένταξη της Κύπρου, σημειώνει ωστόσο, ότι η λύση θα αποτελούσε θετική οικονομική εξέλιξη, αφού θα απομακρύνει μια εστία πιθανού κινδύνου και θα ενισχύσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», βασικό θέμα αποτελούν οι εκτιμήσεις του χρηματοοικονομικού Ομίλου CLR Financial Services για τις επιδόσεις του ΧΑΚ το 2002. Υπό τον τίτλο «Αισιόδοξες προβλέψεις για το ΧΑΚ» το ρεπορτάζ αναφέρει ενδεικτικά τις «ελκυστικές αποτιμήσεις πολλών τίτλων», παράλληλα, με την αναμενόμενη βελτίωση που θα επιφέρει στο επενδυτικό κλίμα η προώθηση ριζικών αλλαγών στο φορολογικό σύστημα και ιδιαίτερα η επικείμενη μείωση του εταιρικού φόρου, η έναρξη του νέου κύκλου συνομιλιών στο κυπριακό και η εντατικοποίηση των προσπαθειών για εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο.

Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικού σταθεροποιητικού ταμείου.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» προβάλλει στις εξωτερικές της σελίδες, ότι υπάρχει «σύμπτωση απόψεων» στο φορολογικό πακέτο μεταξύ της επιτροπής Οικονομικών και του υπουργείου Οικονομικών. Γράφει επίσης, ότι πληθαίνουν οι συναλλαγές ξένου συναλλάγματος από παράνομα πρακτορεία και ότι με επείγον μήνυμα των ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση, η Κεντρική Τράπεζα διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό λογαριασμών τρομοκρατικών οργανώσεων σε κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει στην τελευταία εξωτερική της σελίδα, ότι φθάνουν στις αρχές της εβδομάδας οι Λεοπόλτ Μάουρερ και Μάϊκλ Λι, αρμόδιοι της ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις για την επίσπευση της λήψης απόφασης για την φορολογική μεταρρύθμιση.