You are here

Τύπος: Κολοσσοί τηλεπικοινωνιών ενόψει ελευθεροποιήσεων

30/01/2002 08:58
Vodaphone και CosmOte, στο ενδιαφέρον του Τύπου
Η κάθοδος στην Κύπρο κολοσσών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (Vodaphone και CosmOte) ενόψει της ελευθεροποίησης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, με την εκδήλωση ήδη ενδιαφέροντος για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, είναι η είδηση που ξεχωρίζει στην σημερινή επικαιρότητα. Βεβαίως, η είδηση δεν περιορίζεται στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων, αλλά λόγω των διαστάσεων και της σημασίας της, προβάλλεται στις εξωτερικές τους σελίδες.

Η διαδικασία ελευθεροποίησης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, αναμένεται να ξεκινήσει το νωρίτερο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως δηλώνει σε συνέντευξη του στην Stockwatch, ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Βάσος Πύργος.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» βασικό θέμα αποτελεί η χθεσινή συνάντηση Αυξεντίου – Χριστόφια και η ανάκληση των επίμαχων δηλώσεων του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας εναντίον της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Υπό τον υπέρτιτλο «Πυροσβεστική παρέμβαση Χριστόφια» υπογραμμίζεται η ικανοποίηση του Προέδρου της Βουλής τόσο για τις εξηγήσεις του κ. Αυξεντίου, όσο παράλληλα, και με τις διαβεβαιώσεις του, πως ακόμα και σε περίπτωση που Γενικός Εισαγγελέας δεν συγκατανεύσει στην άρση του τραπεζικού απορρήτου, ο Διοικητής της ΚΤ είναι έτοιμος να βρει νόμιμους τρόπους για να εξυπηρετήσει το αίτημα της; Βουλής.

Αλλού, γράφει ότι η Διερευνητική Επιτροπή εργάζεται σε εντατικούς ρυθμούς και σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την αξιολόγηση και συλλογή των στοιχείων για τις παρατυπίες στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000. Κινείται η Δ.Ε. προς τρεις κατευθύνσεις, α) τη χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων, β) τις αγοραπωλησίες μετοχών από συγκεκριμένους επενδυτές και γ) τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες αξιοποίησαν τον θεσμό της ιδιωτικής τοποθέτησης.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή», υπό τον τίτλο

«οικονομικά δέλεαρ στους Τ/Κ» αναφέρεται στο κονδύλι που είναι έτοιμη να παραχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις κατεχόμενες περιοχές, σε περίπτωση επίλυσης του κυπριακού. Στο ίδιο ρεπορτάζ, γίνεται αναφορά στις σχετικές χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Ομάδας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Γιώργου Βασιλείου, που έγιναν σε διάσκεψη τύπου, για την πορεία εναρμόνισης μες το Κοινοτικό Κεκτημένο.

Αλλού, γράφει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την λήψη συμπληρωματικών μέτρων ασφαλείας στις τράπεζες, ενώ προβάλλεται επίσης, η πρόταση νόμου του βουλευτή Γιώργου Λιλλήκα για την δημοσιοποίηση του ονόματος ελαττωματικών προϊόντων.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια», υπό τον υπέρτιτλο «Λιγοστεύουν οι κύπριοι, φεύγουν οι ξένοι» αναφέρει ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για το τελευταίο τρίμηνο του 2001, οι αγοραπωλησίες ξένων επενδυτών είχαν αρνητικό δείκτη. Συγκεκριμένα, ενώ οι αγορές ανήλθαν στο 1.165.000 λίρες, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά πολύ περισσότερο, φθάνοντας στα 2.007.000 λίρες.

Αλλού, γράφει ότι η ελληνική τράπεζα Novabank εξαγόρασε τουρκική τράπεζα, την SITEBANK και σύμφωνα με δήλωση του Αυξέντη Αυξεντίου, διερευνάται κατά πόσον και αυτή η τουρκική τράπεζα διαθέτει υποκαταστήματα στα κατεχόμενα. Προβάλλει επίσης, την στήριξη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το τραπεζικό απόρρητο, από τον Σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών.