You are here

Τι λέει ο τύπος: «Κονταροκτυπήματα» σήμερα για το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών

10/12/2001 09:36
Η αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι το θέμα στο οποίο γίνεται η μεγαλύτερη αναφορά στο σημερινό οικονομικό τύπο. Ενώπιον της Βουλής, ξεκινά σήμερα η συζήτηση περί του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των ΕΠΕΥ, ενώ αλλού έχουμε άρθρο για τα έσοδα που αποκόμισε το κράτος από την ειδική φορολογία στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Σε μια άλλη εξέλιξη, έχουμε την επιστολή προειδοποίηση που απέστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κ. Μάρκος Κυπριανού, προς τον πρόεδρο των Κ.Α. αναφορικά με στοιχεία που ζητά η Βουλή για την ανανέωση του στόλου των αεροσκαφών των Κυπριακών Αερογραμμών.

Συρρίκνωση εσόδων από ΧΑΚ

Στη σταθερή συρρίκνωση των εσόδων που απορρέουν από το τέλος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές αναφέρεται το κύριο άρθρο του οικονομικού Φιλελεύθερου, μέσα από το οποίο γίνεται σύγκριση των περσινών εσόδων με τα φετινά. Η μείωση στις τιμές των μετοχών και οι μειωμένοι όγκοι συναλλαγών έχουν οδηγήσει τα έσοδα σε σοβαρή συρρίκνωση. Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με τις οποίες η Κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση να αντικαταστήσει την φορολογία επί χρηματιστηριακών συναλλαγών με την επαναφορά της φορολογίας επί κεφαλαιουχικών κερδών. Σαν κυριότερος λόγος για την άρνηση της κυβέρνησης παρουσιάζεται η αδυναμία «αποτελεσματικής εφαρμογής του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών», αφού όπως δήλωσε ο κ. Υπουργός κάποιες επαφές που έγιναν με τις αρχές του ΧΑΚ για την συμβολή του ΧΑΚ στην αποτελεσματική εφαρμογή του φόρου δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε άρθρο των Financial Times αναφορικά με την απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης για την μείωση στον εταιρικό φόρο. Σύμφωνα με τον «Φ», οι Financial Times αναφέρουν ότι η μείωση του εταιρικού φόρου θα ωφελήσει μόνο τις ντόπιες εταιρείες αλλά θα βλάψει τις υπεράκτιες αφού από το 4,25% φόρο που πληρώνουν τώρα, μετά την εφαρμογή των προνοιών του νόμου περί εταιρικής φορολογίας, η φορολογία θα ανέλθει στο 15,5% με 18,5%.

Μ. Κυπριανού: Άδικο το τέλος επί χρηματιστηριακών συναλλαγών

Με πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα «Αλήθεια» παρουσιάζει την αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης για την επαναφορά της φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών. Ο. κ. Μάρκος Κυπριανού με δηλώσεις του χαρακτηρίζει άδικη και ισοπεδωτική την επιβολή τέλους επί χρηματιστηριακών συναλλαγών. Παράλληλα δήλωσε ότι η αντιπολίτευση θα ψηφίσει κατάργηση του τέλους και αμφισβήτησε την σοβαρότητα των θέσεων της κυβέρνησης περί δυσκολιών στη συλλογή φόρων επί κεφαλαιουχικών κερδών.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε επιστολή - προειδοποίηση που απέστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κ. Μάρκος Κυπριανού, προς τον πρόεδρο των Κ. Αερογραμμών αναφορικά με στοιχεία που ζητά η Βουλή για την ανανέωση του στόλου των αεροσκαφών των Κυπριακών Αερογραμμών. Με την επιστολή ο κ. Κυπριανού «εφιστά την προσοχή στις πρόνοιες του νόμου περί πληροφόρησης της Βουλής» και φέρεται να δήλωσε ότι σε περίπτωση που δεν πάρει η Βουλή τα στοιχεία που ζητά τότε θα καταφύγει στη δικαιοσύνη.

Σε εξέλιξη η έρευνα για παράνομες ιδιωτικές τοποθετήσεις

Η εφημερίδα «Σημερινή» αναφέρεται στις έρευνες που γίνονται από τις Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής για τις ιδιωτικές τοποθετήσεις. Το άρθρο αναφέρει ότι οι έρευνες βρίσκονται ακόμα στο πρώτο τους στάδιο και ότι διεξάγονται με πλήρη μυστικότητα. Αποτελέσματα αναμένεται να υπάρξουν μέσα στο 2002 ενώ από το μικροσκόπιο της Βουλής θα περάσουν όλες οι εταιρείες.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ξεκινά σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΕΠΕΥ μέσω του οποίου επιδιώκεται η προστασία του επενδυτή αλλά και ο εκσυγχρονισμός του νομοσχεδίου ούτως ώστε να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στη σημερινή συζήτηση ενώπιον της Βουλής θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι της Επ. Κεφαλαιαγοράς, της Κεντρικής Τράπεζας, του Δ.Σ. του ΧΑΚ καθώς και των συνδέσμων Χρηματιστών και Δημόσιων Εταιρειών, όπως και εκπρόσωποι του ΠΑΣΕΧΑ.