You are here

Τι λέει ο τύπος: «Σε καλό δρόμο η οικονομία μας»

07/12/2001 09:20
Την ικανοποίηση του για τους δείκτες της οικονομίας και την πεποίθηση ότι αυτοί θα συνάδουν με τις «υποδείξεις» των δημοσιονομικών κριτηρίων του Μάαστριχ εξέφρασε το Υπουργείο Οικονομικών. Σε άλλα άρθρα έχουμε τις προβλέψεις για την μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο και την κοινή πρόταση νόμου που κατέθεσαν στη Βουλή τα κόμματα ΚΙΣΟΣ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ αναφορικά με τις τιμές των πετρελαιοειδών. Αλλού έχουμε την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναφορικά με τον κεφαλαιουχικό φόρο και τα προμηνύματα για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση αναφορικά με τις ελευθεροποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών έστειλε με ομιλία του ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ε.Ε.: Ειδική περίπτωση η Κύπρος

Κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Τάκης Κληρίδης, παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τους δείκτες της οικονομίας και για τους ρυθμούς ανάπτυξης της. Ο κ. Υπουργός αναφερόμενος στα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την οικονομία, δήλωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μας θα είναι ελάχιστα κάτω από τις προβλέψεις, ενώ εξέφρασε και την βεβαιότητα ότι μέχρι το 2004 θα εξαλειφθούν τα ελλείμματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ο πληθωρισμός για τους πρώτους 11 μήνες του 2001 βρίσκεται στο 1,9% και συγκρίνεται ευνοϊκά με τον μέσο όρο πληθωρισμού των χωρών της Ε.Ε. που βρίσκεται στο 2,5%. Η μεγέθυνση του ΑΕΠ θα βρίσκεται στο 3,8%, μόλις πιο κάτω από τις αρχικές προβλέψεις για 4%, για το 2001, ενώ για το 2002 η μεγέθυνση του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 3%.

Νέο σήμα SOS για τουρισμό

Μείωση 31% στον τουρισμό από την Αγγλία που αντιστοιχεί με απώλειες τις τάξης των £200 εκ. υποστηρίζουν ότι θα έχει η Κύπρος, οι πέντε οργανώσεις ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ, ACTA όπως επίσης και οι Κ. Αερογραμμές. Αυτά αναφέρονται σε άρθρο του «Φ» που φιλοξενεί την κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων μέσω της οποίας κατηγορούν την κυβέρνηση για κωλυσιεργία στο να πάρει μέτρα για στήριξη του τουρισμού. Αλλού ο «Φ» κάνει αναφορά και στην κοινή πρόταση νόμου των ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ για επαναφορά του αυτόματου ρυθμιστή στις αυξομειώσεις στις τιμές των καυσίμων. Για το ίδιο θέμα γίνεται αναφορά και στην «Αλήθεια».

Τελειώνει ο Αβέρωφ το «Κράτος – Επιχειρηματίας»

Η «Σημερινή» σε άρθρο της φιλοξενεί αποσπάσματα από την ομιλία του υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη διάρκεια διάλεξης με θέμα «Ελευθεροποιήσεις – Στρατηγικοί επενδυτές». Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο κ. Υπουργός έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων αναφορικά με τις ελευθεροποιήσεις κρατικών και ημικρατικών οργανισμών που δεν είναι άλλος από την εγκαθίδρυση ανταγωνιστικού περιβάλλοντος που θα αποβεί προς όφελος του Κύπριου πολίτη. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «Το κράτος επιχειρηματίας ολοκλήρωσε τον ιστορικό του κύκλο»

Νέα αντιπαράθεση Κυβέρνησης με Αντιπολίτευση

Στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνηση και αντιπολίτευσης αναφορικά με την φορολογία των κεφαλαιουχικών κερδών αναφέρεται η εφημερίδα «Αλήθεια». Σύμφωνα με το άρθρο, η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο, ζητά την παράταση της ισχύος του ειδικού τέλους επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών απορρίπτοντας έτσι την εισήγηση βουλευτών της αντιπολίτευσης για φορολογία των κεφαλαιουχικών κερδών. Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι ο λόγος για αυτή την κίνηση της κυβέρνησης είναι ότι η επιβολή φόρου επί των κεφαλαιουχικών κερδών η οποία είναι πρακτικά ανεφάρμοστη.