You are here

Τι λέει ο τύπος: Φως στην άκρη του τούνελ;

05/12/2001 09:13
Οι χθεσινές εξελίξεις στο Κυπριακό όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είναι το σημαντικότερο θέμα του σημερινού τύπου. Κληρίδης και Ντενκτάς σε μια απρόσμενη, όπως μπορεί να χαρακτηριστεί, εξέλιξη δημοσιοποίησαν το αποτέλεσμα της συνάντησης τους: «Ότι δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις, ότι όλα τα θέματα θα βρίσκονται στο Τραπέζι, ότι θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με καλή πίστη μέχρις ότου επιτευχθεί συνολική λύση και ότι τίποτε δεν θα θεωρείτε συμφωνημένο έως ότου όλα έχουν συμφωνηθεί». Όσον αφορά τον οικονομικό τύπο διαφορετικά είναι τα κύρια θέματα που παρουσιάζουν οι εφημερίδες. Σαν κύρια άρθρα παρουσιάζονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι δηλώσεις του προέδρου της Επ. Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με την GLC και την NMT, όπως επίσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρομεσαία καταστήματα λόγω των ξεπουλημάτων και των προσφορών που εφαρμόζουν τα μεγάλα καταστήματα και οι υπεραγορές.

Νέα δυναμική λόγω εξελίξεων στο Κυπριακό

Με τίτλο «Νέα δυναμική λόγω Κυπριακού» φιλοξενεί στο οικονομικό ένθετο του ο «Φ» τις χθεσινές εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό αναφέροντας ότι χρηματιστές και αναλυτές βλέπουν με αισιοδοξία την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Το άρθρο αναφέρει ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν σοβαρές αποκλίσεις από τα αναμενόμενα, εντούτοις οδήγησαν σε κάποιες ρευστοποιήσεις. Παράλληλα δεν υπάρχουν εταιρικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά το δείκτη, έτσι οι εξελίξεις στο κυπριακό αναμένεται να δώσουν στο ΧΑΚ μια «νέα δυναμική».

Χρηματιστηριακοί κύκλοι αναφέρουν ότι η χθεσινή ανάκαμψη του δείκτη γύρω στα μέσα της συνάντησης πιθανόν να οφείλετε στο άκουσμα των νέων για συνέχιση των συνομιλιών και αναμένουν πως η χθεσινή άνοδος θα συνεχιστεί και σήμερα. Άλλοι παρουσιάζονται πιο συγκρατημένοι για την επίδραση που θα έχει στην πορεία του ΧΑΚ η επανέναρξη των συνομιλιών τονίζοντας την σημασία του «αυξημένου πολιτικού ρίσκου» που απορρέει από τη νέα εξέλιξη στο Κυπριακό.

Σε άλλο πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρεται και στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων των δημόσιων και δημοτικών υπαλλήλων οι οποίοι μετά τις ανανεώσεις των συμβάσεων των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς αναμένεται να επωφεληθούν μισθολογικών αυξήσεων. Οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1.1.2001 και θα συνεχιστούν για τα επόμενα 2 χρόνια.

Στους Νομικούς Συμβούλους της Επ. Κεφ. η GLC

Οι εταιρείες Globalsoft και New Marathon πιθανόν να διαγραφούν από το πάτωμα εάν δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της Επ. Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με τους όρους που τους τέθηκαν για επαρκή ενημέρωση τόσο της Επιτροπής όσο και των επενδυτών για τις εξελίξεις γύρω από τις εταιρείες. Τα πιο πάνω φαίνεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς και παρουσιάζονται στο κύριο άρθρο της «Οικονομικής Αλήθειας». Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι η υπόθεση της Globalsoft βρίσκεται στα χέρια των νομικών συμβούλων της Επιτροπής και αναμένεται ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις γύρω από το θέμα εάν διαπιστωθούν οποιεσδήποτε παρατυπίες ή παραπτώματα.

Αλλού η εφημερίδα κάνει αναφορά στην έρευνα που διεξάγουν από κοινού οι Επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής για την πορεία του ΧΑΚ. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι σημερινοί καλεσμένοι θα είναι οι διοικητές των δυο μεγαλύτερων εμπορικών τραπεζών του τόπου Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής Τράπεζας. Οι κ.κ. Σόλων Τριανταφυλλίδης και Κίκης Λαζαρίδης θα κληθούν να απαντήσουν ερωτήσεις προκειμένου να «διευκρινιστούν οι προθέσεις και ενδεχομένως τα κίνητρα δηλώσεων» τους αναφορικά με τις προοπτικές ανόδου των μετοχών των δυο τραπεζών.

Κινδυνεύουν οι μικροί

Αδυνατεί να επιτελέσει σωστά το έργο της η Υπηρεσία Προστασίας Ανταγωνισμού λόγω υποστελέχωσης με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των υπεραγορών. Αυτό αναφέρει η εφημερίδα «Σημερινή» στο κύριο άρθρο του οικονομικού της ένθετου. Τα πιο πάνω προέκυψαν από την χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής κατά την οποία εξετάστηκε και η αντιπαράθεση μεταξύ μεγάλων και μικρών καταστημάτων αναφορικά με τα ξεπουλήματα.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κύπρος διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι των άλλων υποψήφιων χωρών για ένταξη στην Ευρώπη. Αυτό διαφάνηκε από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των υποψήφιων χωρών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Κατά την συνάντηση εξετάστηκε η πρόοδος των χωρών και φάνηκε ότι η Κύπρος έχει πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα προς την υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου.