You are here

Τι λέει ο τύπος: Συναίνεση στο φορολογικό

04/12/2001 09:21
Οι συζητήσεις για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις μεταξύ κυβέρνησης και κοινοβουλευτικών κομμάτων όπως και η ανάγκη θέσπισης συνεργασιών του ΧΑΚ με άλλα χρηματιστήρια είναι τα κυριότερα νέα του σημερινού οικονομικού τύπου. Άλλα θέματα στα οποία γίνεται αναφορά είναι η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τις αρχές του ΧΑΚ όπως και οι απαντήσεις που έδωσε η ΑΤΗΚ στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού. Στο μεταξύ, για τις Βρυξέλλες αναχώρησε ο υπ. Οικονομικών, κ. Τάκης Κληρίδης, για να παραστεί στην εξαμηνιαία συνάντηση των 15 υπουργών Οικονομικών μελών της Ε.Ε και των υπό ένταξη χωρών. Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν η μακροοικονομική δυνατότητα των χωρών και η σύγκλιση των οικονομικών δεικτών των υπό ένταξη χωρών με τα ευρωπαϊκά δεδομένα όπως επίσης και τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Έκκληση υπουργού για ευρεία συναίνεση στο φορολογικό

Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τις δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Η «Αλήθεια» παρουσιάζει τις δηλώσεις στο κύριο άρθρο της στο οικονομικό ένθετο. Ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι γίνονται επαφές μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες που έχουν προκύψει αναφορικά με τις προτεινόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις και αντέκρουσε επίσης τους ισχυρισμούς του κ. Τάσου Παπαδόπουλου περί ελλιπής κυβερνητικής πρότασης. Δήλωσε επίσης, ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η εναρμόνιση του φορολογικού μας συστήματος με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε άλλο άρθρο της η «Αλήθεια» αναφέρει ότι οδηγείται προς ναυάγιο η εξαγορά του 38% της Τράπεζας Αναπτύξεως από την Τράπεζα Πειραιώς. Σαν κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στο ναυάγιο ήταν αρχικά το κατά πόσο θα έπαιρνε άδεια η Πειραιώς για επέκταση της στην Κύπρο ενώ στη συνέχεια η Πειραιώς άρχισε να κάνει δεύτερες σκέψεις μετά τη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha.

Ενέργειες της Βουλής

Η «Σημερινή» αναφέρει ότι η Βουλή προχώρησε σε δική της μελέτη των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, από την οποία έχουν προκύψει και οι δικές τις εισηγήσεις τις οποίες θα θέσουν και στην κυβέρνηση. Όπως αναφέρει το άρθρο της «Σημερινής», η Βουλή έλαβε σοβαρά υπόψη το «πνεύμα και το σκεπτικό» των κυβερνητικών προτάσεων για εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται και στις δηλώσεις του κ. Υπουργού για συναίνεση.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι τα σχέδια για εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Ολυμπιακής από τις Κυπριακές Αερογραμμές αποτελούν πλέον παρελθόν ιδιαίτερα μετά τις δυσμενείς εξελίξεις στον τομέα των αερομεταφορών.

Μονόδρομος οι συνεργασίες

Η «Οικονομία» του «Φ» φιλοξενεί στο κύριο άρθρο της τις εξελίξεις γύρω από τις διάφορες συνεργασίες που τροχοδρομούνται μεταξύ χρηματιστηρίων. Ο Υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει ούτε τη συνεργασία με την Κωνσταντινούπολη αφού σύμφωνα με τον «Φ» φέρεται να δήλωσε: «Το πρόβλημα δεν είναι δικό μας. Ας έρθει η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο που μέχρι τώρα δεν το κάνει». Στο άρθρο αναφέρεται ότι η σύναψη περιφερειακού δείκτη αν και είναι δύσκολη λόγω πολιτικών προβλημάτων μεταξύ των χωρών, εν’ τούτοις επιβάλλεται από τις διεθνής εξελίξεις περί παγκοσμιοποίησης. Οι πρόεδροι των ΧΑΚ και ΧΑΑ, κ.κ. Πάρις Λένας και Παναγιώτης Αλεξάκης, τόνισαν ότι οι δυο κεφαλαιαγορές δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μείνουν πίσω από τι εξελίξεις γιατί θα απομονωθούν. Τονίστηκε επίσης ότι οι συνεργασίες που προωθούνται δεν αφορούν συνενώσεις χρηματιστηρίων αλλά ευθυγράμμιση των «listing rules»

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο παρουσιάζει ο «Φ» και την επικείμενη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για τον καθορισμό της ζώνης αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης. Όπως δήλωσε ο πρέσβης της Αιγύπτου «είναι θέμα δυο μηνών για να καθοριστούν οι ζώνες».