You are here

Τι λέει ο τύπος: Συνάντηση Τ. Κληρίδη με Συμβούλιο ΧΑΚ

03/12/2001 09:10
Λίγα, όπως και κάθε Δευτέρα, είναι τα οικονομικά θέματα που παρουσιάζονται στον σημερινό τύπο. Συνάντηση με το Συμβούλιο του ΧΑΚ θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Τάκης Κληρίδης, κατά την οποία θα συζητηθούν τρόποι για καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών για ομαλή λειτουργία της αγοράς. Αλλού, γίνεται αναφορά στις προσπάθειες εφαρμογής των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και στην δημιουργία Κύριας Αγοράς όπως και στην εισήγηση του Υπ. Συμβουλίου για διατήρηση του τέλους 0,6% επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Αναφορά γίνεται επίσης και στο ποιες επενδυτικές εταιρείες θεωρούνται υπερτιμημένες ή υποτιμημένες. Σε άλλα άρθρα έχουμε τις εξελίξεις στην βιομηχανία αερομεταφορών και στα σχέδια επέκτασης των Κυπριακών Αερογραμμών στην Ελλάδα.

Συνάντηση με σκοπό τη καλύτερη συνεννόηση

Συνάντηση με κύριο σκοπό την εξεύρεση τρόπων να ξεπεραστεί η «δυσκαμψία» που παρατηρείται στην λήψη αποφάσεων μεταξύ ΧΑΚ και Υπουργείου, θα έχουν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών με τις Χρηματιστηριακές Αρχές. Κατά τη συνάντηση, ο υπ. Οικονομικών θα ενημερωθεί για το θέμα ανέγερσης του νέου κτιρίου του ΧΑΚ, για τις απόψεις του συμβουλίου αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις ΕΠΕΥ, όπως επίσης και για τα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης και της δημιουργίας Κύριας Αγοράς. Ο «Φ» αναφέρει στο άρθρο του ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και δεν έχει καμία σχέση με τις πρόσφατες κατηγορίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου, περί αντιπαράθεσης μεταξύ υπουργείου και ΧΑΚ με αποτέλεσμα να μην προωθούνται ορισμένες προτάσεις ή νομοσχέδια της εποπτικής αρχής. Η εφημερίδα «Αλήθεια», σε πρωτοσέλιδο άρθρο της για το θέμα, αναφέρεται σε επιστολή του Υπουργού προς τις Επ. Οικονομικών και Ελέγχου μέσω της οποίας απορρίπτει τους ισχυρισμούς του κ. Ευαγόρου.

Σχετικά με τις εξελίξεις στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και δημιουργίας Κύριας Αγοράς, ο «Φ» αναφέρει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν στην όσο το δυνατόν συντομότερη εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και ότι για τη δημιουργία Κύριας αγοράς θα χρειαστεί ακόμη πολλή προεργασία για να εγκριθεί το σχέδιο και να γίνει η απαραίτητη «νομοτεχνική επεξεργασία». Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, κ. Μάριος Κληρίδης, ο οποίος αν και δεν εξέφρασε γνώμη εν’ τούτοις δεσμεύτηκε να μελετήσει τις εξελίξεις.

Θετικά μηνύματα για Κ. Αερογραμμές

Σε νομικά σημεία φέρεται να σκοντάφτουν οι προσπάθειες των Κ.Α. για δημιουργία θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα για εκμετάλλευση του Ελληνικού χώρου. Αυτό αναφέρει η εφημερίδα «Αλήθεια», ενώ στη συνέχεια του άρθρου γίνεται λόγος για θετικά μηνύματα για τα οικονομικά των Κ.Α. αφού «σιγά σιγά το επενδυτικό κοινό επανήλθε και μάλιστα δριμύτερο». Σε συναφές άρθρο η «Σημερινή αναφέρει ότι η εταιρεία «Ήλιος» θα ξεκινήσει πτήσεις προς Ιρλανδία, ενώ προσπάθειες της εταιρείας για εξασφάλιση άδειας πτήσεων προς προορισμούς που πετούν και οι Κ.Α. καθυστερούν από το Υπ. Συγκοινωνιών και Έργων λόγω διακρατικών Συμφωνιών, αλλά και προσπάθειας διαφύλαξης του μονοπωλίου των Κυπριακών Αερογραμμών.

Επενδυτικές: Υποτιμημένες τιμές μετοχών και νομική συνέχεια

Στο κύριο άρθρο του ο «Φ» αναφέρει ότι 22 από τις 33 επενδυτικές εταιρείες διαπραγματεύονται σε τιμές χαμηλότερες από την καθαρή εσωτερική τους αξία. Το άρθρο δίνει έμφαση στο γεγονός ότι παρά τη μεγάλη πτώση 11 τίτλοι διαπραγματεύονται σε τιμές μεγαλύτερες των καθαρών εσωτερικών αξίων τους. Σε άρθρο της για τις επενδυτικές η «Αλήθεια» αναφέρει ότι οι 5 εταιρείες στις οποίες επεβλήθησαν ποινές για παράβαση του νόμου περί επένδυσης του 80% του ρευστού στα αποθεματικά τους, θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο για προσβολή του νόμου.