You are here

Τι λέει ο τύπος: Συγκρούσεις με αφορμή το φορολογικό

08/11/2001 09:39
Συνέχεια στο «κεφάλαιο» για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις δίδεται και σήμερα από τον οικονομικό τύπο, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και τη διάσκεψη τύπου την οποία συγκάλεσε το ΑΚΕΛ αναφορικά με το θέμα. Στα σημαντικά θέματα περιλαμβάνεται και η χθεσινή «ανάκριση» των χρηματιστών από τις Επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής όπως επίσης και η χθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου για απόσυρση της Globalsoft.com από τον FTSE/CySE20 και την αντικατάσταση της από την Logicom.

Φορολογικό: Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις

«Κοινωνικά άδικη και ισοπεδωτική» χαρακτήρισε ο Νίκος Κατσουρίδης του ΑΚΕΛ, την φορολογική πρόταση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή, εκφράζοντας έτσι την κάθετη διαφωνία του στο προτεινόμενο φορολογικό πακέτο, επικαλούμενος τις πολλές έμμεσες φορολογίες που προνοεί η πρόταση. Παράλληλα, το ΑΚΕΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί μέτρα που εξυπηρετούν τα μεγάλα εισοδηματικά στρώματα και τις εταιρείες.

Με δηλώσεις του στον τύπο ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την εφαρμογή των προτάσεων θα μειωθεί το βάρος του φορολογουμένου στο χαμηλότερο επίπεδο από ποτέ.

Αναμένεται συνέχεια στο θέμα της προτεινόμενης φορολογίας, αφού τα κοινοβουλευτικά κόμματα εξετάσουν το αναλυτικό φορολογικό πακέτο που κατατέθηκε χτες στην Βουλή.

«Κατάθεση» χρηματιστών στη Βουλή

Έτοιμος να δεχτεί το «πόθεν έσχες» παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματιστών, δηλώνοντας όμως ότι κάτι τέτοιο εκφράζει μόνο τις δικές του απόψεις και όχι του συνόλου των χρηματιστών. Κατά τη χθεσινή συνεδρία των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών εκφράστηκε για μια ακόμη φορά η θέση των χρηματιστών ότι για τη δημιουργία της «φούσκας» του 1999, με αποτέλεσμα των εγκλωβισμό των επενδυτών, την ευθύνη φέρουν οι τότε εποπτικές αρχές.

Logicom αντί Globalsoft.com

Αντικαταστάθηκε από την Logicom στον δείκτη FTSE η Globalsoft, αφού σύμφωνα με του κανόνες κατάρτισης του FTSE εταιρεία που είναι εισηγμένη στον δείκτη και η διαπραγμάτευση της αναστέλλεται για περίοδο πέραν των 30 ημερών τότε πρέπει να αφαιρείτε από τον εν λόγω δείκτη. Η Logicom πληροί όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για ένταξη στο δείκτη έτσι επιλέγηκε για να αντικαταστήσει την Globalsoft.

Παράλληλα σήμερα θα εξεταστεί από το Συμβούλιο του χρηματιστηρίου και η εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπό όρους διαπραγμάτευση των μετοχών των εταιρειών Globalsoft και New Marathon.

Άλλού γίνεται αναφορά στην εξέταση των όρων μεταφοράς φυσικού αερίου από την Συρία, ενώ για το θέμα ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι καταλυτικές αποφάσεις θα ληφθούν το πιθανότερο το ερχόμενο καλοκαίρι ενόψει μάλιστα και της λειτουργίας της νέας μονάδας της ΑΗΚ.

Η «κόντρα» μεταξύ πιλότων και διεύθυνσης των Κυπριακών Αερογραμμών συνεχίζεται, αφού οι πρώτοι εμμένουν στις κατηγορίες που εξέφρασαν για κακοδιαχείριση των Κ.Α. ενώ διέψευσαν ότι είχαν οποιεσδήποτε επαφές για ίδρυση νέας εταιρείας κάτι, πάντως, με το οποίο δεν διαφωνούν οι υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι προς όφελος του πολίτη.