You are here

Μεικτές τάσεις στη Wall St.

08/11/2001 02:11
Μεικτές τάσεις επεκράτησαν την Τετάρτη στη Wall St. με το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να καταγράφει ζημιές 0.4% για πρώτη φορά τον Νοέμβρη. Ζημιές 0.3% κατέγραψε και ο S&P 500 κυρίως λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι μετοχές των εταιρειών λιανικού εμπορίου όπως η Wal Mart.

Αρκετές εταιρείες του κλάδου ανακοινώνουν σήμερα τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Στη συνοδευτική τους ανακοίνωση, οι εταιρείες λιανικού εμπορίου πιθανότατα να επισημάνουν την μείωση που παρατηρείται στις πωλήσεις του Οκτώβρη λόγω των αρνητικών επιδράσεων των τρομοκρατικών επιθέσεων στην καταναλωτική ζήτηση. Πριν τις 11 Σεπτεμβρίου, οι αναλυτές της Wall St. εναπόθεταν τις ελπίδες του για ανάκαμψη της οικονομίας στην καταναλωτική ζήτηση η οποία μέχρι τον Αύγουστο βρισκόταν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Εντούτοις, τα θλιβερά γεγονότα αναμένεται να μειώσουν τις πωλήσεις των τελευταίων δύο μηνών του έτους, οι οποίοι αποτελούν το ένα τέταρτο σχεδόν των συνολικών πωλήσεων των εταιρειών.

Στα θετικά της συνεδρίασης της Τετάρτης ήταν η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας της χώρας ότι ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας αυξήθηκε στο 2.7% το τρίτο τρίμηνο του 2001 από 2.2% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο. Η αύξηση της παραγωγικότητας δίνει σημαντική ώθηση στις επιχειρήσεις μειώνοντας το κόστος παραγωγής.

Στην Ευρώπη η Φρανκφούρτη κατέγραψε εντυπωσιακά κέρδη 3.3% εν μέσω προσδοκιών ότι στη σημερινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει την Fed μειώνοντας το Ευρω-επιτόκιο. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Ευρω-οικονομία προέρχεται από την πιθανότητα ύφεσης και όχι από τον πληθωρισμό. Στο Παρίσι το Παρίσι ανέκαμψε από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό για να κλείσει τελικά με αισθητά κέρδη 0.7% ενώ το Λονδίνο έκλεισε χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Το ΧΑΑ σημείωσε σημαντικά κέρδη 1.5% κυρίως λόγω των κερδών που κατέγραψαν οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες. Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στις 1,131 μονάδες με απώλειες 1.2% αλλά μικρό όγκο (25,000 τεμάχια).