You are here

Ισοπεδώθηκε η άξια μετοχών Swissair

03/10/2001 12:20
Το τρομοκρατικό κτύπημα κατά των ΗΠΑ που ισοπέδωσε εκατοντάδες εταιρίες που βρίσκονταν στους δίδυμους πύργους του παγκόσμιου κέντρου εμπορίου, ώθησε και στην κατάρρευση του Ευρωπαϊκού κολοσσού αερομεταφορών της Swissair . Η άξια των μετοχών της εταιρίας έχει ισοπεδωθεί αφού οι μετοχές της κατρακύλησαν από τα 37,8 ελβετικά φράγκα στα 1,25, χάνοντας το 97% της αξίας τους. H καθήλωσης του στόλου της έβδομης πιο μεγάλης αεροπορικής εταιρίας της Ευρώπης για δεύτερη συνεχή μέρα έχει τραντάξει κυριολεκτικά την οικονομική της ευρωστία αφού βρίσκεται σε πρόθυρα πτώχευσης.

Οι Ελβετικές τράπεζες έσπευσαν να βοηθήσουν τον αερομεταφορέα με μια ενίσχυση ύψους 257 εκατομμυρίων φράγκων. Παράλληλα οι τράπεζες UBS και Credit Suisse θα εξαγοράσουν το 70% της Crossair που ανήκει στην Swissair και που θα αναλάβει τα δυο τρίτα των πτήσεων της από τις 28 του μήνα.

Η Swissair που πέρσι δήλωσε ζημιές ύψους 1.7 δισεκατομμυρίων, έχει τώρα χρέος 17 δισεκατομμυρίων φράγκων και είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή εταιρεία που σταμάτησε την λειτουργία της επηρεασμένη από το τρομοκρατικό κτύπημα στις ΗΠΑ και γενικότερα από την κάμψη της διεθνούς οικονομίας.