You are here

Τι τα ψάχνεις κι εσύ, κυρία Επίτροπε…

Τι τα ψάχνεις κι εσύ, κυρία Επίτροπε…

16/02/2021

Σήμερα, πριν από λίγο, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου, εξέδωσε ανακοίνωση υπό τον τίτλο, «Αναφώνηση προσωπικών δεδομένων σε κέντρα που διενεργούνται rapid τεστ για COVID-19».

Όπως αναφέρει, το γραφείο της έχει «διαπιστώσει επανειλημμένως ότι, σε κάποια κέντρα διεξαγωγής rapid τεστ, άτομα που εργάζονται στα κέντρα αναφωνούν προσωπικά δεδομένα των προσώπων που υποβλήθηκαν σε τεστ, την ώρα της παραλαβής του αποτελέσματος τους.

Η πρακτική αυτή ελλοχεύει κινδύνους για τα επηρεαζόμενα πρόσωπα και παραβαίνει τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

Ως εκ τούτου και επειδή θεωρώ ότι, κάποιες αυτονόητες πρακτικές πρέπει να ακολουθούνται εκούσια και όχι επειδή δυνατό να επιβληθεί κύρωση, απευθύνω προειδοποίηση προς τους διαχειριστές των κέντρων, να σταματήσουν αυτή την πρακτική, για την προστασία των πολιτών».

Και η κ. Επίτροπος έχει δίκαιο. Το έχω διαπιστώσει και εγώ προσωπικά όταν επισκέφθηκα τρία διαφορετικά κέντρα. Μόνο στο ένα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα τεστ γινόταν με αριθμούς. Το συνεργείο μαζί με την καταχώρηση των στοιχείων του πολίτη καταχωρούσε και ένα αριθμό που του έδινε και με βάση αυτόν του παραχωρούσε το αποτέλεσμα του τεστ.

Ωστόσο, δυστυχώς, τα προβλήματα είναι περισσότερα από αυτό που αναφέρετε κ. Νικολαΐδου μου. Τα έγραψα ξανά σε άρθρο μου στις 5 Φεβρουαρίου υπό τον τίτλο, «Ελέγχει κανένας τι γίνεται στους χώρους των covid τεστ;», αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Μεταξύ άλλων, κυρία Επίτροπε, σημείωνα:

-Δεν τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας, τόσο εντός των κλειστών χώρων όσο και εκτός. Για παράδειγμα δεν προηγείται απολύμανση πριν τη λήψη δείγματος.

-Οι αποστάσεις μεταξύ των πολιτών, συνήθως, δεν τηρούνται.

-Εξακολουθούν πολλοί να έχουν τη μάσκα είτε κάτω από τη μύτη ή ακόμα χειρότερα, κάτω από το πηγούνι.

-Τόσο πριν όσο και μετά το τεστ, πολλοί που περιμένουν τα αποτελέσματα, εκτός του πιο πάνω με την κακή χρήση της μάσκας, καπνίζουν και φυσούν στους γύρω τους τον τοξικό καπνό και αν είναι φορείς του κορωνοϊού.

-Αρκετοί συναθροίζονται σε πηγαδάκια και κουβεντιάζουν, διότι φαίνεται πάνε παρέες παρέες.

-Όταν ο/η υπάλληλος του συνεργείου διανέμει τα αποτελέσματα, λόγω του τρόπου που το κάνει, γίνονται όλοι ένα μάτσο για να πάρουν το χαρτί τους.

-Κάποια συνεργεία στέλνουν τα αποτελέσματα και με sms στο κινητό του πολίτη, κάποια άλλα όχι.

Κι όλα αυτά επειδή δε γίνεται ο σωστός έλεγχος. Διότι εάν υπήρχε έλεγχος και εμείς οι πολίτες θα είμαστε πιο προσεκτικοί και τα συνεργεία διενέργειας των τεστ θα φρόντιζαν να τηρούν την τάξη.

Αλλά στην Κύπρο ζούμε, τι τα ψάχνεις κυρία Επίτροπε. Οι αρμόδιοι συνήθως βάζουν από το ένα αφτί και βγάζουν από το άλλο και εμείς οι πολίτες αποδεικνύουμε, συχνά πυκνά, ότι παραμένουμε μεσανατολίτες κι ας θέλουμε να παρουσιαζόμαστε ως «Ευρωπαίοι». Καθότι, θεωρούμε ότι «Ευρωπαίους» μας κάνουν τα ακριβά ρούχα, οι επώνυμες τσάντες, ή ακόμα και τα μεταχειρισμένα εισαγόμενα «επώνυμα» αυτοκίνητα έναντι των «αμαρκέ» και όχι η συμπεριφορά μας. Διότι, κυρία Επίτροπέ μου, αυτοί είμαστε. Ένα κράτος ευκαιρίας και επ’ ευκαιρία της πανδημίας πολλοί θα αισχροκερδήσουν και ένας λαός με πολλά καλά αλλά και με κάμποσα κάμποσα… κακά.