You are here

Τι λέει ο Τύπος: Προδοσία ΧΑΚ από υπολογιστές

14/09/2001 09:19
Mε το τεχνικό πρόβλημα που ανάγκασε χθες τις Αρχές του ΧΑΚ να σταματήσουν τη συνεδρία, ασχολούνται σήμερα τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων. Τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της GlobalSoft, η απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητα τα σταθερά επιτόκια αλλά και στην επιμονή των Κυπριακών Αερογραμμών για διαφοροποίηση στο αρχικό σχέδιο συμμετοχής στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, αποτελούν επίσης θέματα που απασχολούν τις εφημερίδες.

Λάθη και απειλές στο ΧΑΚ

Με τα γεγονότα της χθεσινής χρηματιστηριακής συνάντησης ασχολείται η Οικονομία του Φιλελεύθερου, αναφέροντας ότι μέσα στο αρνητικό κλίμα των ημερών, στο ΧΑΚ δόθηκε χθες «η χαριστική βολή». Ένα τεχνικό λάθος στον υπολογισμό του Γενικού Δείκτη οδήγησε τους επενδυτές να ρευστοποιούν αφού έβλεπαν υποχώρηση κατά 13,7%. Ακολούθησαν δύο απειλητικά τηλεφωνήματα για επίθεση με όλμο και βόμβα και η Διεύθυνση του ΧΑΚ αποφάσισε την διακοπή της συνεδρίας. Επενδυτές και χρηματιστές ζητούν την ακύρωση των χθεσινών συναλλαγών ενώ οι Αρχές του ΧΑΚ «δεν έχουν τέτοια εξουσία».

Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η Διεθνής Οικονομία συνεχίζει να παραμένει ευάλωτη, ενώ εκτιμείται ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το «παρεμβατικό επιτόκιο» και ενώ το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο, ο χρυσός κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της Τρίτης.

ΠΑΣΥΔΥ: Ο νέος Πρόεδρος ζητά ενότητα και συνεργασία

Το κρατικό μισθολόγιο το οποίο έχει παραμείνει στη μέση αποτελεί το κύριο μέλημα του νέου Προέδρου της ΠΑΣΥΔΥ, Α.Χριστοδούλου, γράφει η Οικονομία της Σημερινής. Παράλληλα ο κ. Χριστοδούλου ζητά ενότητα και ομόνοια στην ΠΑΣΥΔΥ έτσι ώστε να γίνει κατορθωτή η επίτευξη των στόχων και των επιδιώξεων, ενώ διαβεβαιώνει για προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η συντεχνία τον τελευταίο καιρό.

Σε μια άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται σε εισηγήσεις του Βουλευτή Χρίστου Ρότσα σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για σταθεροποίηση της κατάστασης και ανάκαμψη στο ΧΑΚ. Επίσης κάνει λόγο για ευαισθητοποίηση των αρμοδίων επί του θέματος.

Προχωράει το θέμα της Ολυμπιακής

Υπό τον τίτλο «Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της Ολυμπιακής στην ΑΧΟΝ», η Οικονομική Αλήθεια γράφει ότι ξεκίνησε νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για την πώληση του Ελληνικού Εθνικού Αερομεραφορέα στην ΑΧΟΝ. Ο κύκλος αυτός θα διαρκέσει 35 μέρες ενώ οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν ζητήσει από τον Σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης να «επιτρέψει διαφοροποίηση στα αρχικά σχέδια».

Αλλού γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Globalsoft, τα οποία ήταν «σαφώς» μειωμένα από τα προβλεπόμενα. Το πρώτο εξάμηνο ήταν 1,3 εκατομμύρια ενώ υπήρχε εκτίμηση για κέρδη 26 εκατομμυρίων για ολόκληρο το έτος.