You are here

Τι λέει ο Τύπος: Χτύπημα στη Διεθνή Οικονομία

12/09/2001 09:16
Με τις αρνητικές συνέπειες που είχαν χθες και στη Διεθνή Οικονομία τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ, ασχολούνται τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων σήμερα. Επίσης αναφορά γίνεται στις Κυπριακές Αερογραμμές, στην ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, στην επιμονή των κομμάτων στις αρχικές τους θέσεις αναφορικά με τη δημιουργία σταθεροποιητικού ταμείου για το ΧΑΚ αλλά και στην εξέταση της συμμόρφωσης των επενδυτικών εταιρειών με τη νομοθεσία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επιδεινώθηκε το αρνητικό κλίμα στις αγορές ΗΠΑ και Ευρώπης

Με τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις σε Αμερικανικούς στόχους, που αποτέλεσμα είχαν –εκτός από τις τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές- την κάθετη πτώση των χρηματιστηρίων αλλά και του δολαρίου, ασχολείται η Οικονομία του Φιλελεύθερου. Στο άρθρο αναφέρεται ότι το πετρέλαιο «εκτοξεύθηκε στα ύψη», ενώ το ευρώ σημείωσε σημαντική άνοδο έναντι του δολαρίου. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε, ενώ τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη κατέγραψαν μεγάλες απώλειες.

Σε μια άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται «σε άλλα σενάρια» που επαναδραστηριοποιούν οι Κυπριακές Αερογραμμές για να διεισδύσουν στην ελληνική αγορά, αφού ακόμα το ελληνικό δημόσιο και ο διαχειριστικός οίκος Credit Suisse First Boston δεν έχουν απαντήσει στο εάν δέχονται τις διαφοροποιήσεις που ζήτησαν οι Κ.Α. στο αρχικό επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσαν για συμμετοχή τους στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής.

Κ.Α – ΑΣΥΣΕΚΑ: Εκκρεμεί ακόμα η διαφορά μεταξύ τους

Υπό τον τίτλο «Τεταμένο το κλίμα στις Κυπριακές Αερογραμμές», η Οικονομία της Σημερινής αναφέρεται στην εργατική διαφορά μεταξύ Κ.Α. και μηχανικών που συνεχίζει να παραμένει ενώ κάνει αναφορά και στις σχέσεις της ΑΣΥΣΕΚΑ με τον Υπουργό Εργασίας που «φαίνεται να έχουν ψυχρανθεί». Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της συντεχνίας στην εφημερίδα, πιθανόν σήμερα να δοθούν επίσημες απαντήσεις από την ΑΣΥΣΕΚΑ ενώ επιθυμία των μηχανικών αποτελεί «η λύση του προβλήματος και όχι η απεργία».

Αλλού γίνεται αναφορά στο θέμα των επενδυτικών εταιρειών οι οποίες δεν επένδυσαν το 80% του κεφαλαίου τους σε μετοχικές αξίες, κάτι το οποίο εξετάζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση για επιβολή ποινών, θα εξετάσει λεπτομερώς τις προσπάθειες συμμόρφωσης των επενδυτικών εταιρειών με τη νομοθεσία ενώ θα ζητηθούν εξηγήσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Ετήσια Έκθεση Κεντρικής Τράπεζας

Στην ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρεται η Οικονομική Σημερινή, σύμφωνα με την οποία ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 2000 κρίνεται ικανοποιητικός. Το δημοσιονομικό έλλειμμα περιορίστηκε κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ ο πληθωρισμός παρουσίασε σημαντική επιτάχυνση. Παράλληλα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε επιδείνωση. Το πραγματικό ΑΕΠ, για το 2000, αυξήθηκε κατά 4,8%.

Αναφορικά με την δημιουργία σταθεροποιητικού ταμείου για το ΧΑΚ, γράφει αλλού η εφημερίδα, φαίνεται ότι τα πολιτικά κόμματα δεν διαφοροποιούν τις θέσεις τους. Μόνο ο ΔΗΣΥ τάσσεται υπέρ της υλοποίησης της ιδέας, ενώ το ΑΚΕΛ επιμένει στη θέση του μέχρι «την εξυγίανση του θεσμού και την απόδοση ευθυνών», το ΔΗΚΟ «αναμένει καθαρές και συγκεκριμένες θέσεις από το Υπουργείο Οικονομικών», ενώ το ΚΙΣΟΣ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας σταθεροποιητικού ταμείου από «εμπλεκόμενους φορείς στο ΧΑΚ».