You are here

Τι λέει ο Τύπος: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο προσκήνιο

04/09/2001 09:16
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η ατζέντα θεμάτων της χθεσινής συνεδρίας απασχολούν σήμερα τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων. Παράλληλα οι εφημερίδες αναφέρονται στην πιθανή απόσυρση ενδιαφέροντος των Κυπριακών Αερογραμμών για Ολυμπιακή, στις νέες αλλαγές που προγραμματίζει το Υπουργείο Οικονομικών για το «αφορολόγητο», στις προσπάθειες συντεχνιών να ανατρέψουν την απόφαση της κυβέρνησης για ανάθεση των αερολιμένων σε στρατηγικό επενδυτή, αλλά και στην κρίση που έχει ξεσπάσει στα ενδότερα του ΠΑΣΕΧΑ.

Ποινές από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Με τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ασχολείται η Οικονομία του Φιλελεύθερου. Στην ατζέντα της συνεδρίας βρισκόταν το θέμα της επιβολής ποινών σε επενδυτικές εταιρείες βάση του νόμου αλλά και η έρευνα που αφορά τις προβλέψεις των αποτελεσμάτων των εταιρειών και τις αποκλίσεις που παρουσίασαν κατά την ανακοίνωσή τους. Σε όλες τις περιπτώσεις η Επιτροπή καλείται να επιβάλλει ποινές μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, ανάλογα με το ύψος της παρατυπίας, όπου αυτή υπάρχει.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν έχουν ακόμη πάρει τις διευκρινήσεις που ζήτησαν από τον οίκο Credit Suisse First Boston αναφορικά με το θέμα ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, σε σχέση με τη «νέα παράταση που δόθηκε για την όλη διαδικασία μέχρι την 31η Οκτωβρίου». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι Κ.Α. θα αποσύρουν το ενδιαφέρον τους σε περίπτωση που δεν ενημερωθούν «επαρκώς ή εγκαίρως».

Διαφοροποίηση αφορολόγητου για φυσικά πρόσωπα

Υπό τον τίτλο «νέες αλλαγές στο αφορολόγητο», η Οικονομία της Σημερινής ασχολείται με τις προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών να ολοκληρώσει την ευθυγράμμιση των φορολογικών συντελεστών του εταιρικού φόρου μεταξύ εταιρειών που διενεργούν εργασίες στην Κύπρο και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Με την ολοκλήρωση αυτών των προσπαθειών, σύμφωνα με την εφημερίδα, το Υπουργείο θα διαφοροποιήσει και την πρόταση του για φορολόγηση των φυσικών προσώπων με αύξηση του αφορολόγητου ποσού.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα της ανάθεσης των αεροδρομίων από την κυβέρνηση σε στρατηγικό επενδυτή, γράφοντας ότι οι συντεχνίες ΣΕΚ,ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ επιμένουν στην θέση τους η οποία εναντιώνεται σε αυτή την απόφαση. Εκπρόσωποι των συντεχνιών είχαν χθες – για το θέμα- συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών ενώ προγραμματίζουν συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα με σκοπό την «αποτροπή της ανάθεσης της εκμετάλλευσης των αεροδρομίων στο ιδιωτικό κεφάλαιο».

Ευτράπελα στον ΠΑΣΕΧΑ

Με την κρίση στους κόλπους του Συνδέσμου επενδυτών ασχολείται η Οικονομική Αλήθεια, γράφοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Μετά την παραίτηση του Προέδρου Τάκη Κολέ, απεσύρθη η πρόταση μομφής εναντίον του, την οποία είχαν καταθέσει μέλη του Διοκητικού Συμβουλίου, ενώ σήμερα αναμένεται η υποβολή παραίτησης τεσσάρων άλλων μελών του Δ.Σ.
Σε άλλη σημείο αναφέρεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προγραμματίζει νέες επισκέψεις σε χρηματιστηριακά γραφεία για σκοπούς ελέγχου. Παράλληλα άρχισε, σύμφωνα με την εφημερίδα, η ετοιμασία εκθέσεων για τα πορίσματα των ερευνών που ήδη ξεκίνησε η Επιτροπή.