You are here

Τι λέει ο Τύπος: Συμμόρφωση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και για ΧΑΚ

28/08/2001 09:41
Με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη χειραγώγηση τιμών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές αλλά και με την διεξαγωγή έρευνας από την αστυνομία για καταγγελίες εναντίον ασφαλιστικών εταιρειών ασχολούνται τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων. Επίσης αναφορά γίνεται και στις ακάλυπτες επιταγές που δόθηκαν από επενδυτές σε χρηματιστές αλλά και στην εργατική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΑΤΗΚ και εργαζομένων.

Ευρωπαϊκή εναρμόνιση και για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Αναγκαστικές αλλαγές στη χρηματιστηριακή εποπτεία της Κύπρου επιβάλλονται λόγω της συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο γράφει η Οικονομία του Φιλελεύθερου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η οδηγία της Ευρώπης προς τα κράτη-μέλη της αφορά «πράξεις χειραγώγησης της αγοράς αλλά και πράξεις προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες». Η Κυπριακή Κεφαλαιαγορά ξεκίνησε ήδη τις επαφές σχετικά με το θέμα της χειραγώγησης των τιμών, εφόσον ενόψει της συνεργασίας που προωθείται μεταξύ ΧΑΚ και ΧΑΑ επιβάλλονται αλλαγές στους κανονισμούς, ενώ κοινή προσπάθεια για τα δύο χρηματιστήρια αποτελεί η εξεύρεση φόρμουλας ώστε με ένα ενημερωτικό δελτίο να γίνεται κατορθωτή η εισαγωγή τίτλων κάποιας εταιρείας τόσο στο κυπριακό όσο και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνες για ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες σύμφωνα με καταγγελίες ασφαλιζομένων έχουν προβεί σε παρατυπίες εναντίον των πελατών τους. Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από οδηγίες της Γενικής Εισαγγελίας και αφορά κατ’ αρχήν μικρό αριθμό εταιρειών.

Πονοκέφαλος οι ακάλυπτες επιταγές επενδυτών προς τους χρηματιστές

Με τη μαύρη λίστα επενδυτών που πλήρωσαν με ακάλυπτες επιταγές τους χρηματιστές τους ασχολείται η Οικονομία της Σημερινής. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ήδη κυκλοφορεί νέα λίστα ανάμεσα στα χρηματιστηριακά γραφεία στην οποία για τον Αύγουστο συμπεριλαμβάνονται 454 ονόματα που αγόρασαν μετοχές με ακάλυπτες επιταγές. Οι χρηματιστές προβληματίζονται έντονα από αυτή την εξέλιξη εφόσον δημιουργούνται νέοι «τριγμοί στο χρηματιστηριακό οικοδόμημα» και επηρεάζεται η βιωσιμότητα αρκετών χρηματιστών με την οφειλή χιλιάδων λιρών από τους πελάτες τους.

Σε μια άλλη είδηση η Οικονομία της Σημερινής αναφέρεται στην εργατική κρίση μεταξύ ΑΤΗΚ και εργαζομένων λόγω της στασιμότητας στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων του προσωπικού. Για το θέμα η συντεχνία ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ είχε χθες συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου ενώ προειδοποίησε με τη λήψη απεργιακών μέτρων σε περίπτωση που η Διοίκηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών επιμείνει να μην ανανεώσει τη σύμβαση.


Εταιρείες εκδηλώνουν την πρόθεση τους για απόσυρση αίτησης εισδοχής στο ΧΑΚ

Με την τάση των εταιρειών, το τελευταίο διάστημα, να αποσύρουν την αίτηση εισαγωγής τους στο χρηματιστήριο ασχολείται η Οικονομκή Αλήθεια. Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του χρηματιστή Γιάννου Ανδρονίκου σύμφωνα με τις οποίες λείπει η εμπιστοσύνη των επενδυτών από το χρηματιστήριο με αποτέλεσμα οι εταιρείες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων ενώ παράλληλα κάποιες εταιρείες αρνούνται να αποδεχτούν εισηγήσεις των χρηματιστών για μείωση της τιμής των μετοχών τους με αποτέλεσμα μετά την εισδοχή τους να πέφτουν πολύ από την τιμή έκδοσή τους.

Αλλού η εφημερίδα ασχολείται με τις απαντήσεις του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριου Κληρίδη στις αντιρρήσεις των εταιρειών αλλά και των ελεγκτών γύρω από την απαίτηση της Επιτροπής για διενέργεια ανεξάρτητου ελέγχου. Ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι η πρακτική αυτή είναι διεθνής και φέρνει ως παράδειγμα την διενέργεια ελέγχου της Τράπεζας Κύπρου από τους χρηματιστές της Ελλάδας πριν την εισδοχή της στο ΧΑΑ.