You are here

Η ώρα των τραπεζών

27/08/2001 00:46
Κρίσιμη είναι αυτή η βδομάδα για την μεσοπρόθεσμη πορεία της Κυπριακής κεφαλαιαγοράς καθώς τα δύο μεγάλα τραπεζικά συγκροτήματα θα ανακοινώσουν τα εξαμηνιαία τους αποτελέσματα. Αρχή κάνει την Τρίτη η Λαϊκή Τράπεζα και ακολουθεί η Τράπεζα Κύπρου την Πέμπτη.

Η προσοχή των οικονομικών αναλυτών αναμένεται να στραφεί στην αύξηση που θα παρουσιάσουν τα λειτουργικά κέρδη των δύο τραπεζών αλλά και στο προμέρισμα που θα προτείνουν τα διοικητικά τους συμβούλια. Το πρώτο εξάμηνο του 2000 η Λαϊκή Τράπεζα είχε καθαρά κέρδη ΛΚ 48 τα οποία οφείλονταν εν μέρει στο κέρδος ΛΚ 61 εκατομμυρίων που προήλθε από την δημοσιοποίηση της Λαϊκής Επενδυτικής. Την ίδια περίοδο, το κέρδος του Ομίλου από εργασίες ήταν μειωμένο κατά ΛΚ 41 εκατομμύρια «λόγω κυρίως της επανεκτίμησης βραχυπρόθεσμων κινητών αξιών». Τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου το πρώτο εξάμηνο του 2000 ανήλθαν στα ΛΚ 33,2 εκατομμύρια.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών είναι σημαντική και για ένα επιπρόσθετο λόγο: θα βοηθήσει τους αναλυτές να προσδιορίσουν με περισσότερη βεβαιότητα τους λόγους για την επενδυτική άπνοια που υπάρχει στο ΧΑΚ τον Αύγουστο. Πολλοί εξηγούν τους χαμηλούς όγκους της τελευταίας βδομάδας στην στάση αναμονής που τηρούν οι επενδυτές περιμένοντας τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των blue chips. Θα επιστρέψουμε λοιπόν στους όγκους των ΛΚ 10-11 εκατομμυρίων μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ή θα μείνουμε με τους χαμηλούς όγκους των ΛΚ 5-6 εκατομμυρίων. Την Παρασκευή ο τζίρος σημείωσε αρνητικό ρεκόρ τετραμηνίας φθάνοντας μόλις τα ΛΚ 5 εκατομμύρια.

Η Globalsoft

Και ενώ το τραπεζικό πεδίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος της βδομάδας, το θέμα των αποτελεσμάτων της Globalsoft εξακολουθεί να αιωρείται αφού ούτε και στην προχθεσινή συνέλευση δόθηκαν σαφείς απαντήσεις στο ερώτημα αν τα κέρδη του 2001 θα συμβαδίζουν με τις προβλέψεις. Ο Πρόεδρος της εταιρείας Δρ Λυκούργος Κυπριανού επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις του για την κατάσταση που επικρατεί στο διεθνή κλάδο της πληροφορικής χωρίς όμως να προσδιορίσει την επίδραση αυτής της κατάστασης στα αποτελέσματα της εταιρείας. Απαντήσεις στο κρίσιμο αυτό ερώτημα πιθανόν να δοθούν τις επόμενες δύο βδομάδες εντός των οποίων η Globalsoft θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου.

Τα Ευρωπαϊκά επιτόκια

Όσο αφορά τους εξωγενείς παράγοντες, η βδομάδα που μας έρχεται είναι σημαντική γιατί το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) θα συνέλθει για να εξετάσει την νομισματική κατάσταση της Ευρωζώνης. Σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής που μείωσε τα επιτόκια επτά φόρες αυτό το χρόνο, η EKT προέβηκε σε μείωση του βασικού επιτοκίου στο 4,5% μόλις μία φορά φέτος εκφράζοντας ανησυχίες για την αυξητική τάση που παρουσίαζε ο πληθωρισμός. Πάντως, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν να κάμπτεται ο πληθωρισμός στην Γερμανία, στην μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή οικονομία, και επομένως μπορεί να οδηγήσουν την Κεντρική στο να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για ακόμα μία φορά. Εντούτοις, τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά: η ανάπτυξη στις 12 χώρες της ΟΝΕ το δεύτερο τρίμηνο πλησιάζει το μηδέν προσγειώνοντας ανώμαλα τις προσδοκίες ότι η Ευρώπη θα συμβάλει στην αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας. Ίσως να μην είναι τυχαίο που το έγκυρο περιοδικό Economist χρησιμοποιεί την λέξη οικονομική ‘κάμψη’ στο εξώφυλλο του για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.