You are here

Τι λέει ο Τύπος: Τριήμερη σύσκεψη για εταιρικό φόρο ξεκινά σήμερα

24/08/2001 09:22
Η σημαντική σύσκεψη που ξεκινά σήμερα στη Λευκωσία με θέμα την ανταλλαγή απόψεων και αναζήτηση λύσεων αναφορικά με τη φορολόγηση εταιρειών σε πλαίσιο που να συνάδει με τις δεσμεύσεις μας έναντι της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, απασχολεί τα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Επίσης αναφορά γίνεται και στην συνεχή αρνητική στάση της Κεντρικής έναντι της εισδοχής στο ΧΑΚ των ναυτιλιακών εταιρειών, αλλά και στην αναμενόμενη απόφαση του Υπουργικού για τη διάθεση πρατηρίων πετρελαιοειδών. Τα ένθετα απασχολεί επίσης η επιμονή της Κύπρου στην παραμονή μηδενικού συντελεστή για βασικά είδη κατανάλωσης τουλάχιστον για μία χρονική περίοδο αλλά και η υπογραφή συμφωνίας για κοινό δορυφόρο Ελλάδας Κύπρου.

Επιμονή Κεντρικής Τράπεζας στη αρνητική της θέση για ναυτιλιακές

Παρά το γεγονός ότι τα κριτήρια για εισδοχή των ναυτιλιακών εταιρειών στο ΧΑΚ βρίσκονται ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών για τελική έγκριση, η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει διαφοροποιήσει καθόλου τη αρνητική της στάση επί του θέματος, γράφει η Οικονομία του Φιλελεύθερου. Η επιχειρηματολογία της Κεντρικής στηρίζεται στο ψηλό ρίσκο και τους κινδύνους που εμπερικλείει αυτή τη δραστηριότητα για τους επενδυτές.

Η Κύπρος, αναφέρεται σε άλλο σημείο της εφημερίδας, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως παραμείνει μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης τουλάχιστον για μία περίοδο, ενώ για τον εταιρικό φόρο υπεράκτιων εταιρειών σημειώνεται ότι είναι το κύριο θέμα συζήτησης τριήμερης σύσκεψης που ξεκινά σήμερα παρουσία ξένων εμπειρογνωμόνων.

Το Υπουργικό αποφασίζει για τα πρατήρια διανομής πετρελαιοειδών

Με την κρίσιμη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη αναφορικά με την διάθεση των πρατηρίων ασχολείται η Οικονομία της Σημερινής.
Τονίζεται ότι εάν το Υπουργικό αποφασίσει τη διάθεση 15 πρατηρίων, τότε καμμία εταιρεία δεν θα επιδείξει ενδιαφέρον για διεκδίκηση θέσης στον τομέα πετρελαιοειδών, λόγω μή ύπαρξης υγιούς ανταγωνισμού με τις ήδη υφιστάμενες εταιρείες του κλάδου.

Αλλού γίνεται αναφορά στην τριήμερη σύσκεψη που ξεκινάει σήμερα για τη μελέτη εταιρικού φόρου με βάση την Ευρωπαϊκή μας εναρμόνιση έτσι ώστε να τεθούν οι βάσεις για κλείσιμο του κεφαλαίου φορολογία σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει δώσει η Κύπρος έναντι του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.

Σε μια άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας Κύπρου για την κοινή απόκτηση τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου. Η επίτευξη της συμφωνίας «σπάει το τουρκικό μονοπώλιο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο εταιρικός φόρος με βάση το Ευρωπαϊκό κεκτημένο απασχολεί τριήμερη σύσκεψη

Με γνώμονα τη δημιουργία πλαισίου, το οποίο να συνάδει με την Ευρωπαϊκή μας εναρμόνιση, μέσα στο οποίο θα καθοριστεί ο εταιρικός φόρος για υπεράκτιες εταιρίες ξεκινά σήμερα τριήμερη σύσκεψη στη Λευκωσία εν τη παρουσία Κυπρίων και ξένων εμπειρογνωμόνων, γράφει η Οικονομική Αλήθεια. Η βασική πρόταση που θα συζητηθεί είναι η μελέτη που έχει ετοιμάσει για το θέμα ομάδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Αλλού αναφέρονται οι χθεσινές συνομιλίες του Υπουργού Οικονομικών με τον Μαλτέζο ομόλογο του που βρίσκεται στην Κύπρο, αναφορικά με θέματα συνεργασίας σε προγράμματα της ΕΕ στο προενταξιακό στάδιο, αφού και οι δύο χώρες βρίσκονται σε Ευρωπαϊκή πορεία. Συνεργασία των δύο χωρών θα υπάρξει και στον τομέα της υγείας λόγω του ότι η Μάλτα «προτίθεται να αλλάξει το σύστημα υγείας της».