You are here

Κομισιόν: Καλές οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Κυπριακής Οικονομίας

26/04/2001 18:04
"Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι καλές." Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα των προβλέψεων της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία. Σε έκθεση της για τις προοπτικές των οικονομιών των υποψηφίων χωρών, η Κομισιόν "βλέπει" την Κύπρο να αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάπτυξης 3.4%, να έχει πληθωρισμό 4,5%, και δημοσιονομικό έλλειμμα 3.2% κατά το 2001.

Η έκθεση κάνει ιδιαίτερη μνεία στην "φούσκα" του ΧΑΚ (του 1999) και στις επιπτώσεις της παρατεταμένης και απότομης χρηματιστηριακής πτώσης στην ιδιωτική κατανάλωση. "Η οικονομική ανάπτυξη θα μετριαστεί λίγο το 2001", υποστηρίζει η Κομισιόν, "λόγω της μείωσης της εσωτερικής κατανάλωσης". Η Κομισιόν εκτιμά, ωστόσο, ότι η μείωση στην ιδιωτική κατανάλωση θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των επενδύσεων τόσο από πλευράς του κράτους όσο και από πλευράς των Κυπριακών επιχειρήσεων.

Η Κομισιόν αναμένει επίσης πως η αύξηση του τουρισμού θα είναι ισχυρή κατά τα επόμενα δύο χρόνια αλλά καυτηριάζει την υπερεξάρτηση της οικονομίας στον τουρισμό και σε εξωτερικά shocks κυρίως από την Βρετανική τουριστική αγορά.

Όσο αφορά το νομισματοπιστωτικό μας σύστημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η "επιφυλακτική" στάση της Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια είναι δικαιολογημένη δεδομένου του χρόνου που χρειάζονται οι εμπορικές τράπεζες να προσαρμοστούν στο νέο νομισματικό περιβάλλον.